Per què Rosalía canta en català? Doncs miri, la resposta a aquesta pregunta és molt ràpida i molt fàcil: perquè li rota.

Ja podem fer debats molt profunds o no gaire profunds sobre el bla, bla, bla de la cosa, però és que la qüestió és tan senzilla com això: Rosalía canta en català perquè és la seva llengua i perquè li ve de gust. I ja està. No té més. La resta és buscar-li els tres peus al gat.

Ara bé, si per alguns és notícia que Rosalía canti en la seva llengua vol dir que per aquests alguns no és normal que una cantant catalana que és una estrella mundial canti en la seva llengua. Ei, però només deixa de ser normal si aquest idioma és el català. És la famosa síndrome de la torradora.

Aquesta síndrome consisteix que un senyor que es diu Àlex Hinojo va sortir diumenge al programa 30 minuts de TV3 dedicat a l'estat del català a internet. I va dir, entre altres coses, que ell vol poder parlar en la seva llengua, el català, amb els aparells que s'inclouen en l'anomenat internet de les coses. I va posar com a exemple una torradora. A partir d'aquí ha parlat de la torradora un munt de gent que, o bé 1/ ha opinat sense haver vist el programa sencer sinó només un fragment que un mitjà va publicar tret de context, 2/ desconeix què és l'internet de les coses, 3/ és un ignorant, en general, 4/ com que tot el que tingui a veure amb el català li molesta, qualsevol manipulació és bona per seguir amb la seva croada, o 5/ totes les coses citades anteriorment.

I d'aquesta manera una reflexió absolutament normal com demanar poder usar la teva llengua en la teva relació amb les màquines intel·ligents, ho han convertit en una “imposició lingüística”.

No, senyor De Erausquin, no. Perdoni, però demanar poder usar la teva llengua en un àmbit on se n'estan usant d'altres, no és cap imposició. És un dret. És normalitat. De la mateixa manera que si vostè, senyor De Erausquin, demana poder expressar-se en la seva llengua quan interactua amb una torradora, tampoc serà cap imposició sinó el seu dret a poder fer-ho. I qui diu la torradora diu la nevera, el cotxe, l'alarma de casa seva, el gestor del seu compte corrent, o el que sigui. Fixi's si és senzill. En tot cas, com que dubto que la seva reflexió sigui fruit de la mala fe sinó d'haver rebut una informació esbiaixada, em quedo molt més tranquil sabent que el segon supòsit té remei.

En canvi, desconec si les piulades de dos prohoms de Ciudadanos són ignorància, efecte de la terrible calor, consum massiu de maionesa en mal estat o un cop al cap amb el trampolí de la piscina després d'un capbussament poc reeixit, però van excretar un moment memorable per la història del pensament humà:

Torradora 3

Naturalment, no cal dedicar ni una dècima de segon a comentar el que, sens dubte, és conseqüència d'una indisposició cerebral momentània, però llegint les piulades te n'adones que, potser, la confusió té remei. No ho sé, vostè creu que els farem un favor si els enviem un arxiu d'àudio amb la cançó de Rosalía en català, a veure si espavilen?