Doncs l'Espanya de l'“A por ellos” ja té el que volia. “Todos a la cárcel”, deia fa uns dies l'encarregat de provar el so a la sala de premsa de la Fiscalia de Madrid. I no, no era el subconscient.

No han suportat l’1 d'octubre. Allò s'ho van prendre com una ofensa inadmissible. I ara ho volen fer pagar a qui carreguen la responsabilitat política i social. Avui al president, al vicepresident, als consellers. Fa uns dies als líders d’Òmnium i l'Assemblea. Però, sobretot, ho volen fer pagar a qui poden arreplegar. Esclar, no poden enviar a la presó a 2 milions i mig de persones. De moment. I volen que sigui un escarment per a tothom. Demostrar qui mana. Qui té el poder.

Tots els que ara estan anant a la presó paguen l’1 d'octubre. I els que hi vagin els pròxims dies, també. L'Estat va intentar aturar aquell dia amb violència. Fruit de la ràbia. Van ser més rabiüts que intel·ligents. Avui ho han tornat a ser. Aquell dia van esquerdar les possibles equidistàncies. Avui les han fet esclatar en mil bocins. O estàs amb ells o estàs amb la gent que va a la presó perquè va intentar i aconseguir que la gent votés. No hi ha altra opció. Per molt que a alguns els pugui el sectarisme. Això ja no va d'independentisme. Definitivament va de salut democràtica. D'estat de dret.

Aquí ja s'ha fet normal qualsevol barbaritat. N'hi ha tantes que sembla que ni ens immutem. I no. Això d'avui és molt gros. Avui l'Estat espanyol ha empresonat preventivament tot un Govern democràtic. A la democràtica Europa occidental. A la de les institucions consolidades on no es criminalitzen les idees, sempre que es plantegin democràticament. O així era fins ara.

Tristor, indignació, desconcert. A curt termini. A mitjà termini, els catalans tenen la força dels vots. El 21 de desembre és la gran oportunitat. El 21 de desembre és el nostre 155. El dels demòcrates. El dels independentistes, dels federalistes, els confederals i els unionistes partidaris de l'estat de dret... Ara mateix les urnes són la gran oportunitat de defensar-se d'aquesta involució que estan construint. Com més vots hi hagi aquell dia, més força tindrà la democràcia de la gent.

El 21 de desembre és l'oportunitat d'instaurar la llei dels vots. La llei de la democràcia. Definitivament, depèn de nosaltres.