Nova jornada a la comissió per l'anomenada Operació Catalunya. Hi havia tres persones convocades i només n'han comparegut dues: Victoria Álvarez i Javier de la Rosa. La tercera, Alícia Sánchez Camacho (ASC), ha al·legat tenir una cama trencada. 

Victoria Álvarez, examant de Jordi Pujol Ferrusola, àlies júnior, i la persona que apareix a la conversa de La Camarga juntament amb ASC, s'ha fet acompanyar per dos advocats. Han estat al seu costat durant tota la seva declaració i al final de la compareixença el lletrat Sebastián de Juan Fontanet ha fet unes puntualitzacions tècniques. 

Abans d'explicar-li què ha dit Álvarez, si em permet, faré com al futbol i posaré adjectius a la seva actuació: victimista, populista i dispersa. 

Victimista perquè ha manifestat diverses vegades que per haver denunciat la corrupció li han arruïnat la vida: “Pràcticament no puc menjar, jo que m'havia guanyat sempre molt bé la vida”.

Populista perquè ha dit coses com que “la gent se m'agenolla pel carrer agraint la meva lluita” i que “la majoria de ciutadans estan encantats que s'investigui la corrupció”. 

I dispersa perquè tenia quatre missatges clars que volia enviar i els ha enviat, però la resta ha estat un poti-poti complicat de desentortolligar. 

D'entrada ens ha volgut aclarir que si era allà era perquè si no hagués vingut, l'haurien multat. A partit d'aquí, torpede 1, Pepe Zaragoza: Elisenda Villena, detectiu de Método 3 i qui va posar el micròfon de La Carmarga, va anar a casa seva (d’Álvarez) i li va explicar que la gravació va contractar-la Pepe Zaragoza (de qui ha dit que és un personatge sinistre que hauria de venir a la comissió) per ordres d'ASC. Torpede 2, ASC: és una traïdora a Espanya, a la justícia, a ella i a tot el món. I és gentussa. Per què? Perquè va enganyar-la en el famós pacte: “Jo només vaig signar una part. L'altra part és un secret entre Paco Marco i el PP”. Torpede 3, Convergència i els Pujol: “Estic rebent amenaces que estan promogudes per l'entorn dels Pujol”, “Voldria saber per què es va tapar el cas Pujol”, “Vaig dur totes les proves a Daniel de Alfonso i em van dir que em trucarien. I no em van trucar mai. Manos Limpias van oferir-me el seu ajut i vam decidir que es presentessin com a acusació. Després De Alfonso va dir que les proves no servien per a res, tapant Convergència” i “Arran del cas ITV (Oriol Pujol) és quan Mas i CDC van fer-se independentistes, per tapar-ho”. I torpede 4, els polítics: “No fan res per acabar amb la corrupció i permeten que la fiscalia no actuï”.

Sobre la participació de Jorge Moragas, amic seu de l'escola i actual mà dreta de Rajoy, al cas Camarga ha dit: “Crec que no té a veure amb la gravació. No és el seu estil. No va amb ell”. Sobre el famós SMS on Moragas li deia “si dieses una entrevista y lo contases todo, salvarías a España y yo te haría un monumento, besote”, ha dit que “quan el vaig rebre vaig riure, tot i que Moragas per la neteja d'Espanya pot fer moltes coses. En tot cas, no és important la meva conversa amb Moragas sinó que els Pujol han robat”.

Ha anunciat que es querellarà contra la periodista de Público Patricia López per difondre gravacions seves, ens ha dit que els periodistes Eduardo Inda i Esteban Urreiztieta (relacionats amb Villarejo i autors de la publicació dels informes falsos de l’UDEF) han hagut de dur escorta des que van denunciar el cas Pujol i ens ha deixat anar tres frases impactants: “Tot això és més de Torrente que de James Bond”, “El PDeCAT és el futur partit dels inhabilitats” i “No he cobrat mai dels fons reservats ni mai m'ho han ofert, ja m'hauria agradat". 

I després hem parat durant una hora i un quart perquè no hi havia compareixent (la ja citada absència d’ASC). A ¼ de 7 ha aparegut Javier de la Rosa, qui un cop assegut ens ha fet saber que no repetiria la declaració feta als jutjats 2 i 5 de Madrid i que, per tant, no contestaria cap pregunta. Tres cops ens ha dit que tot és al jutjat i que els advocats li han recomanat no dir res per no perjudicar terceres persones. Això ha provocat que el diputat de Ciutadans a la comissió, Martín Eusebio Barra, li hagi demanat “quin problema té vostè a repetir el que diu a les converses gravades que tots hem sentit i el que ja ha dit en seu judicial”. No hi ha hagut resposta.

El diputat de Catalunya Sí que es Pot, Albano Dante li ha dit que preferir parlar amb el petit Nicolás que al Parlament és una falta de respecte a la gent. I li ha preguntat si va veure l'entrevista de Jordi Évole al comissari Villarejo. I llavors sí que ha respost: “No”.

Mireia Boya, diputada de la CUP li ha llegit un text de la periodista Patrícia López on explica una conversa entre De la Rosa i Villarejo i li ha preguntat si s’hi querellarà. Resposta: "No, és una bajanada”. També hi ha hagut respostes a les preguntes:

- Quant ha cobrat dels fons reservats?

- Al jutjat ja he demostrat que res.

- Villarejo li deu diners?

- No contestaré.

- Vol venir amb mi demà a l'estrena d'un documental sobre l'Operació Catalunya?

- Demà no puc, tinc un compromís.

- Perdó, no és demà, és dimecres...

- També tinc un compromís. 

El diputat de Junts pel Sí, Lluís Guinó, li ha demanat que es relaxés i De la Rosa li ha dit que ho estava molt. I hi ha hagut una petita conversa:

- Què és la consciència per vostè?

- No contesto, no és el tema.

- Ha demanat disculpes algun cop?

- Sí.

- I n'hi han demanat?

- Menys.

- Què en pensa del que li va passar a Xavier Trias?

- Trias és una persona totalment honesta, és bona persona i estic d'acord amb tot el que va dir aquí. No he participat en cap acció per perjudicar-lo.  

- Quan s'aixequi el secret de sumari del que no en vol dir res aquí avui, vindrà a explicar-se?

- Espero que no. 

I aquí s'ha acabat la cosa. Per avui. Queden sessions i algunes poden ser interessants perquè Albano Dante ha sol·licitat que vingui José Zaragoza.

Per cert, parlant de compareixences... Avui en alguns mitjans s'ha criticat durament al Parlament com a institució per no haver sol·licitat la compareixença del comissari Villarejo. Fa dues setmanes vaig assistir a una conversa entre la presidenta de la comissió, Alba Vergés, i un dels lletrats del Parlament. Comentaven que Villarejo no contestava les seves trucades i que l'adreça que consta d'aquest senyor és en un paradís fiscal. També em consta que Villarejo ha declinat participar en un documental produït per Mediapro que s'ha de passar dimecres en un cinema de BCN perquè cap TV d'àmbit estatal, inclosa La Sexta, l'ha volgut emetre. A la Sexta, en canvi, sí que han donat veu a Villarejo, una de les parts de la història. I, casualment és la part companya de facècies d’Eduardo Inda, col·laborador de la cadena. I, també casualment, això augmenta la probabilitat de tenir el telèfon correcte de l'ara comissari jubilat. No sé si m'explico.