Messi és el millor jugador del món? Els que en saben diuen que sí. Per tant, si és el que té més valor, se suposa que ha de ser el més car. Ara bé, quant val? Quin és el preu de Messi? Quina quantitat hauria de pagar un club per poder fitxar-lo?

Amb els futbolistes passa com amb els quadres dels pintors reconeguts i amb els pisos. Quant val el ‘Salvator Mundi’ de Leonardo Da Vinci? Bé, doncs el que algú estigui disposat a pagar-ne. I en aquest cas fa tres anys algú en va pagar 382 milions d'euros. Per tant aquest és ara el preu del quadre. Però, ho val realment? Sí, però no. Si aquest comprador ara se'l volgués vendre, però el màxim que li paguessin fos un euro, el preu del quadre seria d'un euro i no de 382 milions. I pel que fa als pisos, si durant la bombolla tu te'n compres un per 300 mil euros i pagues una hipoteca per aquesta quantitat, però quan esclata la bombolla te'l vols vendre i només te'n donen 150 mil, quant val el pis? 150 mil, no? I no els 300 mil que estaràs pagant fins el 2040.

En el cas de Messi, la seva clàusula de rescissió és de 700 milions d'euros. O sigui, si vostè el volgués comprar, aquesta seria la quantitat que hauria de pagar oficialment. Ara bé, vostè i jo sabem que ningú pot pagar aquests diners pel jugador, encara que sigui el millor del món. I també sabem que encara que algú els pogués pagar, ningú els pagaria. Això de les clàusules és una ficció que s'estableix perquè no vingui algú amb quadre duros i se t'emporti mitja plantilla, però poca cosa més. Per tant el preu real d'en Messi és de... el que algú vulgui i pugui pagar-ne, però 700 milions segur que no.

Aquests dies del sí-me’n-vaig i ara si-em-quedo en que al final ha sortit cara perquè l'estratègia dels assessors del jugador estava molt mal plantejada (o al menys això sembla a dia d'avui), s’ha arribat a posar sobre la taula una quantitat (com m’agrada poder escriure l'expressió “posar sobre la taula”, que està a l'alçada de “voldria trencar una llança” i “jo no sóc viròleg, però...”). I aquesta quantitat es diu 100 milions d'euros, més un o dos jugadors. “¿I, cent milions són molts o pocs al mercat dels megacracs?”, em pregunta ara vostè. A veure, servidor no és expert en preus de jugadors i sóc de lletres però, fem números? Si per un millor jugador del món taxat en 700 milions ara en donen cent i dos jugadors, m'atreviria a respondre-li la seva pregunta amb una rotunda afirmació: són pocs. I si ho comptem en Démbélés o en Coutinhos, estaríem parlant d'una puta misèria. Ah, que ara la pregunta que vostè em fa és “Escolti, com per poder valorar la cosa i tal, a quant estan ara el Démbélé i el Coutinho?”. Doncs miri, això si que li ho puc dir exactament perquè pel francès en van pagar 145 milions i pel brasiler 160.

Per tant, ara mateix el preu de mercat d'en Messi, coses del capitalisme i el mercat, és del 65% d'un Démbélé i del 70% d'un Coutinho . SEN-SA-CI-O-NAL! Però el més brutal de la cosa és que quan acabi aquesta temporada en que Messi aprofitarà per anar dient adéu, el seu preu passarà a ser de zero euros. Sí, perquè un cop finalitzat el seu contracte, queda lliure. I això vol dir que si vostè i un servidor arribem a un acord per pagar-li un sou que ell accepti, en Messi ve amb nosaltres. Per fer què? Bé, això ja ho veurem. De moment podríem passejar amb el seu pare en cotxe per BCN i entrar i sortir de diverses rampes de pàrquing de diversos edificis mentre traiem el cap per la finestreta i cridem “volem trencar no una sinó dues llances posant-les sobre la taula d'un viròleg”! O alguna cosa per l'estil...

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat