Hola, sóc en Mariano Rajoy, conegut també com a Dialogant I, i aquest és el diari on apunto les meves reflexions sobre el bonic concepte anomenat diàleg. Però segons jo mateix. L'aplicació del concepte, vull dir.

Sí, perquè el diàleg és com les comandes en una cafeteria. Va a gustos. Sol, curt o llarg; cafeïnat o descafeïnat; tallat normal, curt de llet o curt de cafè; cafè amb llet, amb tassa o amb got; amb llet de vaca, soja, civada o desnatada; amb sucre, sacarina o estèvia. I a partir d'aquí, totes les variants possibles, inclosa aquella famosa de: “tinc una infusió boníssima que ha de provar, ja veurà, tasti i ja m'ho dirà... i bla, bla, bla, i relaxa molt... i més bla, bla, bla... i a més és molt bona de gust... i més sobredosi de bla, bla, bla...”. I tu dius: "doncs va, porti-la", i al final es confonen i t'acaben duent un cafè.

Doncs bé, jo seria el cambrer de la cosa. I aquests dies tinc una oferta de diàleg que me la prenen de les mans. Lògic, perquè és impossible refusar-la. Imagini's que m'estic oferint per dialogar, i ho estic fent realitzant diversos gestos que mostren a tothom que jo vull dialogar i, a més, estic manifestant públicament que vull dialogar, perquè sóc un home dialogant i molt partidari del diàleg. I aquesta és la causa que explica la meva oferta d'encetar un diàleg obert on, naturalment, es pot parlar de tot. Ep, però sense excessos!

Sap com allò de la clàssica oferta d'entrepà i beguda per 3.95€? Doncs la meva oferta de diàleg és un mini de l'embotit del dia i beguda calenta simple. Si vol algun altre embotit (digui'n parlar de sobirania), no entra. Si vol cafè amb llet, que és una beguda calenta, però que ja no és simple (digui'n consulta), tampoc entra. I si vol un refresc (digui'n referèndum), llavors ja truco a la Guàrdia Civil. Diàleg en estat pur.

O sigui, jo estic oferint un diàleg totalment obert per parlar del que jo digui. O, millor dit, per parlar d’absolutament de tot menys de les coses que a mi no em dóna la gana parlar. I si vostè no vol parlar de les coses que jo sí que vull parlar, vostè és un intransigent. En canvi, si vostè vol parlar de tot, llavors vostè és un intolerant que posa condicions al diàleg. Un intolerant i un impresentable absolut per voler parlar precisament del que jo li dic que jo no vull parlar

Perquè al meu diccionari, el diàleg és això. Mà totalment estesa per parlar de tot menys d'algunes coses. És el diàleg el que tria l'alcalde i és l'alcalde el que vol que el diàleg sigui el que vol que sigui el diàleg. Perquè, un diàleg és un diàleg i un plat és un plat. I qui no hi estigui d'acord, l'obligaré a dialogar. Perquè això és el diàleg. I si cal amenaçaré amb eleccions i després ho negaré fent dir que és que últimament vaig a massa sopars i no estic gaire catòlic.

Sopars per dialogar, evidentment. Triant jo el menú i pagant vostè. Perquè això és el diàleg.