La sentència de La Manada és terrible des del punt de vista jurídic i social, sí, però no és el pitjor del cas. Les decisions posteriors sobre la no entrada a presó dels senyors Manada són lamentables des del punt de vista jurídic i social, sí i molt, però tampoc són el pitjor de tot plegat. I no, la comparativa d'aquest cas amb d'altres on sí que hi ha hagut presó i sense judici, sent una barbaritat còsmica, que ho és, tampoc no és el pitjor de la cosa.

No, el pitjor del cas La Manada és la sensació que s'ha enviat a la societat sobre la impunitat que tenen i la benevolència amb què es tracten els membres de certs cossos de seguretat. El pitjor és que l'exemple que s'ha ofert ha convertit en moda el que en diríem “el manadisme”. El pitjor és l'efecte mimètic que ha provocat en molts joves que ara relacionen festa amb violar i abusar de dones. El pitjor és el missatge que s'ha enviat a la societat banalitzant la violació en grup i convertint-ho pràcticament en una activitat més de lleure. Tot s'ha fet d'una manera tan matussera que una part important de la societat ha condemnat la víctima i ha justificat els agressors. I això és el pitjor del pitjor d'un tema que ja era el pitjor del pitjor.

La gent fa les coses que veu que fan altres. No saben per què, però si tothom ho fa, fem-ho. I si aquesta cosa surt molt als mitjans, i no com una cosa condemnable i que de moment surt gratis, endavant! Volen formar part del grup i copien el que en cada moment està de moda al grup. I així veiem un adolescent a qui li toca la loteria del Nen i davant de les càmeres fa d'adult, veiem gent llançar-se una galleda d'aigua glaçada pel cap, en veiem baixant d'un cotxe en marxa per ballar una estona amb la porta oberta i després tornar a pujar-hi o els veiem fent el ball del “swish swish”.

I ara, lamentablement, i amb la mateixa frivolitat que en el seu moment es practicava el Mannequin Challenge, que era allò altre de quedar-se tothom quiet, com congelat, ara grups de joves practiquen la moda del Manada Challenge. Ha quedat incorporat a les activitats d'entreteniment de la colla. I en pocs dies hem tingut el cas d'un grup de nois violant una noia a Alacant i gravant el moment, tal com van fer els de La Manada, o el cas d'una agressió sexual múltiple en una discoteca de la Seu d'Urgell.

I aquestes conseqüències són el més terrible del cas La Manada. Això era el pitjor del pitjor del pitjor que ens podia passar. Però tinc molt males notícies. Encara hi ha un parell de coses pitjors que totes aquestes: 1/ això ha passat i no passarà res. Els culpables de provocar aquesta situació seguiran ocupant els mateixos seients des dels quals han pres les decisions i tal dia fotrà un any (o 34), i les poden tornar a prendre. Tranquil·lament. Qui els dirà res? I 2/ si decisions com les del cas La Manada s'han pres a Navarra i no ha passat res ni s'ha depurat cap responsabilitat, qui ens garanteix que altres personatges no poden prendre-les en qualsevol altre lloc?

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat