Sabíem que això passaria. “Hi haurà rebrots”, ens avisaven els experts. I ja tenim aquí el primer. I en vindran més. Però, per què a Lleida? Doncs les dades diuen que dels set brots del Segrià, quatre són en empreses hortofructícoles i un en un alberg. ¿Això vol dir que criminalitzem els temporers, com deia aquest matí l'alcalde d'Alcarràs, Manel Ezquerra a ca n’Escapa (El Suplement-Catalunya Ràdio)?: “No s'ha de culpabilitzar els temporers que treballen a la campanya de la fruita, sinó que hi ha hagut un relaxament general de la població que ha afavorit el sorgiment de rebrots”.

Hi ha hagut un relaxament generalitzat? Sí. Tots l'hem vist i l'hem patit. Ara bé, tancar els ulls a la realitat no ajuda a solucionar els problemes. Les dades no són opinables. Per tant el que cal és que algú ens respongui clarament què ha passat aquí. Per què dels set brots, quatre són en l'àmbit de la recollida de la fruita. I prendre les mesures oportunes.

I després, aquesta sensació que sempre anem tard. Ara una setmana, com a mínim. No havíem quedat que n'havíem après? Què ha canviat entre ahir a la tarda i aquest matí a primera hora? Algú ens ha d'explicar per què ahir no van tancar El Segrià i aquest matí s'ha reunit el Govern corre-cuita a primera hora per decidir que sí. Avui, quan un munt de gent de la zona ja havia sortit de cap de setmana tan tranquil·lament. Vam estar dies exigint que calia tancar Catalunya i Madrid i ara hem tancat El Segrià quan tocava? Doncs segons Àlex Arenas, físic de la URV, no. Ho avisava ahir al matí a Twitter:

Àlex Arenas

Hores després vam tenir la roda de premsa on la consellera Alba Vergés va dir: “De moment no ens plantegem confinaments selectius a Lleida”. Era ahir divendres, el dia en que José Luís Morales-Rull, metge responsable de l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida afirmava que “Tenim la planta de COVID gairebé plena. La situació recorda la que vam viure el mes de març”. L'alcalde Ezquerra, també aquest matí però en aquest cas a can Bundó (Via Lliure-RAC1), explicava que mentre la sentia dir això li va venir al cap allò del futbol, quan hores abans de fotre fora l'entrenador, surt el president del club i diu: “el mister té tota la confiança de la junta directiva”.

Posats a explicar, també estaria bé aclarir-nos per què Fernando Simón va dir dijous que Salut es plantejava tancar zones de la regió sanitària de Lleida i se'l va desmentir.

Piulada

Si Simón ho va dir és perquè algú d'aquí li ho va dir a ell. És de calaix. Però si té un moment, ens mirem algunes dades, a veure si aclarim alguna cosa? Maria Macià, companya de ELNACIONAL ha elaborat aquest gràfic:

Dades

I en Gerard Jiménez Adsuar (@gmnzgerard) ha estat penjant la incidència setmanal per comarques. Recupero la gràfica del dia 3 de juny, ara fa un mes. Observi la Segarra i el Segrià:

Dades 3 juny

Per tant, estàvem avisats i teníem les dades. Entenc que és molt difícil l'equilibri entre salut i economia i imagino les pressions que hi deuen haver, però com ha piulat aquest matí la periodista lleidatana Ares Escribà:

Ares

I ara, què? Què han de fer els habitants del Segrià i que hem de fer la resta? Doncs ser responsables. I qui pensi que a ell (o a ella) no li passarà, allà ell (o ella). Però això és com qui condueix begut, que diu que controla... fins que se la fot contra un altre cotxe o atropella algú. No ho faci per vostè, faci-ho pels altres. Distància, mascareta, mans netes i paciència i a resistir.