El ministre de Justícia espanyol, Rafael Catalá, ha parlat avui del jutge Ricardo González, famós autor del vot particular en la sentència del cas la Manada. Sí, el que va escriure que la violació s'havia produït entre expressions de “gresca i alegria”.

En una entrevista a la COPE, Catalá ha dit que el jutge “té un problema singular. Tothom ho sap”. I ha afegit: “Em sorprèn, sobretot entre els membres de la carrera que coneixen el cas, que quan tothom sap que una persona té un problema i té una situació singular, el Consell General del Poder Judicial no actuï i després hi hagi resultats singulars. Això es podria haver evitat”. Preguntat sobre possibles inhabilitacions, ha manifestat que cal tenir més dades i que “la feina del Consell és assegurar que qui exerceix la jurisdicció està en ple exercici de les seves facultats”. També ha explicat que González té oberts “alguns expedients”.

Però, a veure una cosa... en mans de qui coi estem? Ho dic pel jutge i ho dic pel ministre. La sentència del jutge és impresentable i una barbaritat però, què passa, el ministre s'ha proposat posar-se al seu nivell?

Senyor Catalá, quin problema singular té el jutge? És un assassí en sèrie o només és al·lèrgic al pol·len? Hem d'estar preocupats per aquest “problema singular”?

Senyor Catalá, què vol dir que “tothom ho sap”? Qui és tothom? Jo, per exemple, no ho sé. Per tant, ja no ho sap tothom sinó que ho sap tothom menys jo. De fet, si fins divendres passat al migdia un servidor desconeixia l'existència d'aquest ésser humà, com vol que sàpiga que té “un problema singular”? I si té un “problema singular” i “tothom ho sap”, per què ningú no ha fet res per evitar que continuï exercint de jutge?

Senyor Catalá, vostè diu que el jutge té oberts “alguns expedients”. Sobre quines qüestions? Molt greus? I si són greus, com és que no ens ho han avisat abans d'aquesta sentència? O és que si no hagués estat per aquesta sentència mai hauríem conegut el cas d'aquest senyor i els seus "problemes singulars"? I si no són greus, per què continuen oberts?

Senyor Catalá, aquest jutge ha estat a punt de deixar lliures cinc individus que, de moment, són abusadors, però que instàncies judicials superiors poden arribar a qualificar-los de violadors. Sabent que tenia “problemes singulars”, com és que el sistema judicial espanyol ha permès que continuï exercint? ¿Aquest senyor amb “problemes singulars” ha redactat altres sentències a part d'aquesta? ¿És possible que aquest senyor hagi enviat a la presó persones innocents en plena fase aguda del “problema singular”?

Senyor Catalá, si tothom sabia que aquest senyor tenia un “problema singular”, mantenir-lo com a jutge és una temeritat. I una imprudència. Però també envia un terrible missatge als ciutadans: “Escolti, quan vostè entri en un palau de justícia potser té sort i no li toca el jutge (o la jutgessa) amb ‘problemes singulars’, que nosaltres ja sabem qui és perquè tothom ho sap, menys vostè que és un desgraciat”.

Senyor Catalá, mantenir al seu lloc un jutge amb “problemes singulars” és un descrèdit per a tota la justícia. I per als jutges (i jutgesses) que no tenen cap problema. Ni singular ni plural. I diu molt poc d'una institució que permet que gent amb “problemes singulars” imparteixi una cosa tan important com és la justícia.

Senyor Catalá, ¿quants jutges més hi ha amb un “problema singular”? ¿I també ho sap tothom que tenen aquest problema? ¿I pensen fer alguna cosa ara o esperaran que emetin un vot particular demencial, com en el cas que ens ocupa?

Senyor Catalá, pensa dimitir com a responsable polític d'aquest lamentable funcionament de la justícia que, per cert, vostè sabia, perquè vostè és tothom?

Senyor Catalá, pensa dimitir per haver dit al Consell General del Poder Judicial el que ha de fer? Vostè sap què és la separació de poders?

Senyor Catalá, vostè sap que una persona, sigui jutge o no, redacti sentències impresentables o no, té dret que sigui respectada la seva honorabilitat? I que, fins i tot el senyor Ricardo González, té dret que cap ministre de Justícia l'acusi en públic de tenir “problemes singulars”?

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat