Miquel Buch i Neus Lloveras, ex presidents de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), respectivament, han hagut d'anar a declarar avui al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Els acusen d'haver promogut l'1-O al món municipal.

Sí, aquesta part de la noticia és rellevant, però el que ho explica tot és que aquest és el tercer cop que Fiscalia ho intenta. Primer va provar-ho duent el cas al Suprem i allà Llarena (sí, sí, Llarena, l'empleat de l'any de l'Estat) va passar de tot. Després van provar-ho portant-t'ho al famós Jutjat 13 que nostresenyor el tingui a la glòria (al jutjat). I com que allà també els van fotre la porta pels nassos, ara som al TSJC. I, suposo, que si aquí també els diuen simiribonanit i els fan una abraçada molt cordial, el següent pas de la Fiscalia serà anar a Masterchef Celebrity, a veure si allà per fi algú els fot cas.  

El Tribunal Europeu dels Drets Humans ha dit avui que Arnaldo Otegi no va tenir un judici just quan va ser acusat d'intentar reconstruir Batasuna. Per tant, si no va tenir un judici just, vol dir que Espanya va jutjar injustament Otegi. I, per tant, la condemna va ser injusta i Espanya va tenir Otegi sis anys i mig a la presó injustament. Però aquesta barbaritat no ens ha de fer perdre de vista l'origen del cas. Otegi no volia reconstruir Batasuna. El que volia Otegi i altres destacats membres de l'esquerra abertzale era que ETA deixés de matar i treballar pel dret a l'autodeterminació però a través de vies polítiques i sense armes. Per tant, Otegi va anar a la presó per voler acabar amb ETA d'una manera diferent a com ho volia l'Estat de dins de l'Estat..  

En els dos casos ens trobem amb el relat d'un Estat que vol exterminar el nacionalisme perifèric i que deixa la solució en mans de la justícia. I si amb la llei no és possible construir el relat, la justícia d'aquest Estat dins de l'Estat força la llei. Perquè sap que no li passarà res.

Europa li diu a Espanya que va tenir empresonada una persona el temps que li va venir de gust, com ara tindrà empresonats 9 polítics catalans el temps que li sembli convenient per escarmentar la majoria de catalans i per demostrar-los qui mana aquí. Molt bé, li diu això, i què? Espanya haurà de pagar diners? No. Els passarà alguna cosa als jutges que van ser injustos a propòsit, que és el pitjor que pot fer un jutge? No. Algú pagarà pels sis anys i mig de presó injusta d’Otegi? No. Passarà res, en general? No.

I passarà que un Tribunal Internacional obligui Espanya a explicar per què van torpedinar un intent d'acabar políticament amb ETA? Que Espanya expliqui que va empresonar Otegi per boicotejar l'intent de l'esquerra abertzale de refer l'escenari polític a Euskadi? Que el van empresonar per les seves idees i, a més, aplicant-li la llei de manera prevaricadora? La resposta és no.

I els catalans hauríem de tenir molt present aquestes preguntes i aquestes respostes perquè el mateix Estat que va fer allò ara ens està aplicant a nosaltres la mateixa recepta. Aquí en diuen rebel·lió.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat