Ves per on, ara vostè tindrà una exclusiva mundial molt secreta del MOSSAD, la CIA i la TIA. I més. Sisplau, acosti's a la pantalla perquè el que haig de dir-li és molt confidencial i convé molta discreció. Però, sobretot, això que llegirà ara no ho comenti a ningú perquè és un secret d'estat total de la cosa dels espies de James Bond. Què, ja? A punt? Pensi que serà la segona persona en tota la història de la humanitat en conèixer un fet desconegut fins ara (la primera he estat jo, per això li ho explico jo a vostè i no vostè a mi)... Segur que es veu amb capacitació per assumir la cosa?

Doncs va, pari la retina: És estiu i... FA CALOR! Què, brutal informació, oi? Sí, és d'aquelles coses que no t’esperes i, patapam! No, no, ja té raó, ja... és que no havia passat mai que a l'estiu fes calor. Són les coses modernes i tal. Vostè i jo amb tot a punt per anar a esquiar al Montseny i, au, a finals de juny hem d'anar a la platja. És ben bé que...

Però esperi, que no només fa molta calor sinó que som en una societat tan gregària, tan infantil, tan sobreprotegida, tan incapaç de fer per iniciativa pròpia les coses més òbvies, que l'administració es veu obligada a dir-nos com combatre-la. I a dir-nos què hem de fer perquè la calor no afecti la nostra salut. No fos cas que algú cometés una imprudència greu i apareguessin veus dient que tota la culpa és “dels que manen”.

I és així com Protecció Civil ha publicat, novament, un seguit de recomanacions que sembla impossible que hagin de ser recomanades, però que cal recomanar-les perquè la gent està fatal. O pitjor.

Apunti les recomanacions perquè espero que ens serveixin per salvar la vida:

- Extremar les precaucions en les activitats a l'aire lliure a les hores centrals del dia. (Ah vaja, al migdia és quan al carrer fa més calor? Primera noticia).

- Prendre mesures per protegir nadons i persones grans dels efectes de la calor. (Vaja, seria una miqueta fer més o menys el que s'acostuma a fer sempre, vigilar els padrins i la canalla. No ho hauria imaginat mai).

- Hidratar-se molt sovint o evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació, de manera que se surti a comprar o a fer esports en hores de menys calor. (O sigui, quan fa calor és recomanable beure aigua? Doncs fixi's que jo pensava que no. Ni que a les tres de la tarda en plena solana és millor no sortir a fer running, ni a jugar a pàdel, ni a comprar tofu. I no diuen res, però segurament és millor anar per l'ombra que no pel sol, oi?).

- Es recomana passar un parell d'hores del dia en un centre comercial o un equipament públic si no es disposa de ventilador o d'aire condicionat a casa. (Hooome, si hi inclouen metros, trens, autobusos i cinemes, això no només és recomanable sinó que hi ha llocs amb una temperatura òptima per aconseguir una pulmonia triple totalment gratuïta. A més, és molt bonic veure com en ple estiu passen per davant teu pingüins amb bufanda).

- Es recomana a les persones que fan feines pesades, a l'aire lliure o en ambients calorosos que es cobreixin el cap, es posin crema de protecció solar, beguin aigua fresca sovint, mengin aliments lleugers, evitin begudes alcohòliques, amb cafeïna o molt ensucrades. (Per tant, l'invent del barret de palla i el canti amb aigua fresca dels nostres avis, tampoc era dolent del tot. Qui ho hauria imaginat, oi?)

Ah, i com que fa molta calor i ha plogut menys del que calia, també convé dir-li molt a la ciutadania que no vagi a fer costellades al bosc, ni cremi rostolls al costat d'una pineda. No fos cas que llavors ho creméssim tot i llavors ja no calgui seguir cap dels consells perquè ja no queda res sencer.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat