Recorda les detencions de dimecres de la setmana passada a Girona, oi? Dos alcaldes, un fotoperiodista i altres 13 ciutadans. Dutes a terme per membres del Cuerpo Nacional de Policia i oferint diverses modalitats d'actuació. Allò que en diríem “la varietat de la performance”. En uns casos van procedir a realitzar les detencions amb la cara tapada, en altres el detingut estava davant dels seus fills al moment d’endur-se’l, en altres el detingut va ser emmanillat, en altres no està clar si van identificar-se o no... Vaja, actuacions diferents com per evitar la monotonia de la cosa, sap?

Això sí, totes les detencions són coincidents en un parell de detalls: no existia cap ordre judicial i no hi havia cap motiu objectiu per dur-les a terme.

Només al final vam saber que havien detingut un munt de gent per lliurar-los una citació en la qual se'ls informava que els estaven investigant pel tall de les vies de l’AVE a Girona. Naturalment, a partir d'aquí van començar les preguntes. I avui ja disposem de les respostes fonamentals. I tot gràcies a una informació a la qual ha tingut accés TV3 (petit incís: si les forces de la reconquesta aconsegueixen tancar-la, fixi's tot el que s’estalviarien).

Segurament vostè recorda que el ministre de l'Interior, Grande-Marlaska, que és qui s'ocupa de la policia, va dir el mateix dia de les detencions que “l'operació havia estat dirigida per un jutge”. I, també segurament, recorda que divendres, tres dies després, va dir que l'operació havia estat “supervisada” per un jutge.

Doncs bé, resulta que en el moment de les detencions, la causa estava arxivada. I, sap per què? Perquè el jutge no havia identificat cap de les persones que havia tallat les vies i ho va deixar estar.

I resulta que un jutge no pot demanar-li al CNP que assumeixi la investigació d'una causa que està arxivada. Per tant, quan el ministre va dir que el jutge “dirigia l'operació” estava parlant d'un impossible. Algú dels seus va enganyar-lo.

I resulta que la causa, a més, no estava en mans del CNP sinó dels Mossos. I resulta que va ser el CNP qui, sense encomanar-se a ningú, va decidir intentar identificar unilateralment qui havia tallat la via. I resulta que llavors va ser quan el CNP va anar al jutge i va dir-li que preparava unes quantes detencions, però sense especificar-ne quantes ni que entre els detinguts hi hauria dos alcaldes i un periodista que era al lloc dels fets treballant.

Total, que com la policia espanyola va actuar sense encomanar-se a ningú, ara s'entén per què la delegada del Gobierno va tardar sis dies en aparèixer. Esclar, no tenia res a dir perquè no tenia ni idea del que havia passat. Igual que el ministre. Els dos responsables polítics del CNP no sabien què havia fet la policia.

I així confirmem la terrible conclusió. Espanya, any 2019. La policia pot venir a casa teva en qualsevol moment i et pot detenir, et pot emmanillar i se't pot emportar a un calabós sense cap ordre judicial, sense cap prova, sense que consti cap investigació i sense que cap responsable polític del cos n'estigui al cas.

A l'Espanya del 2019 hi ha un estat paral·lel que actua com li rota, on li rota i quan li rota. I no passa res. De res. Bé, no li passa res a qui ho fa, esclar. Qui ho pateix, a callar, a obeir i a rebre. I a posar les mans molt juntetes perquè al moment d'emmanillar-lo no el deixin amb el braç llest per ser enguixat, com a l'alcalde de Verges.