Quan un polític, un mitjà de comunicació o qualsevol tros de carn amb ulls diu que els indepes són ETA, Veneçuela, gihadistes, nazis, o tot a la vegada, som davant d'una generalització insultativa intolerable.

Quan era tradició indepe anar l'Onze de Setembre al Fossar de les Moreres per solucionar a hòsties les suposades pureses ideològiques, no s'estava fent cap favor a “la causa”. I el que succeïa allà era criticable. Molt. I el que succeïa allà no representava l'independentisme, com s'ha demostrat posteriorment en les diferents manifestacions multitudinàries. I criticar-ho era fer un bé a “la causa”, per molt que als que s'esbatussaven allò els semblés el més normal i oportú.

Quan el 12 d'octubre hi ha manifestació unionista a la plaça Catalunya de BCN i la pancarta la duen Josep Anglada i Victoria Álvarez, molta gent que defensa el no se sent insultada i diu, amb raó, que aquella gent no els representa. Dir que el no són Anglada i Álvarez seria igual que afirmar que el  són aquells del Fossar.

I així arribem al cartell que ha aparegut avui a diverses ciutats catalanes:

En un primer moment s'ha pensat que l'origen era d'un grup franquista. Posteriorment l'acció ha estat reivindicada pel grup que veu a la captura.

I ha estat llavors quan hem sabut quina era la campanya real i quin era l'efecte que es buscava. I llavors ha començat la polèmica. Uns a favor del cartell i altres en contra. I en contra molts indepes i també molts comuns i rodalies, que s'han sentit al·ludits. Mentre, a favor i encantats de la vida, els que han rebut publicitat gratuïta:

Un servidor de vostè considera que el cartell és un greu, gravíssim, error. Dir que tots els que no volen votar són franquistes (perquè això és el que s'hi diu i no cap altre missatge que després han intentat improvisar) és una generalització tan injusta com innecessària. I la generalització és tan injusta i innecessària com la que diu que tots els indepes són nazis o que demanar posar urnes és un cop d'Estat. Perquè precisament el del cop d'Estat va ser Franco. I seguidors seus són els que van disparar al Congrés dels Diputats intentant restablir el seu règim il·legal, genocida i assassí. I el que encara hi ha al sostre de l'hemicicle són bales, no urnes. I hi ha molta gent que, pel que sigui, no vol votar al referèndum i que ni són franquistes ni ho defensen.

I si del que es tractava era de denunciar les institucions politico-judicials que impedeixen votar, doncs t’adreces a elles directament i no agafes l'aspersor i et dediques a insultar a l'engròs.

El que no vulguis per tu no ho apliquis als altres. I, sobretot, no regalis arguments tan fàcils al contrari per una acció que no suma i que només hiperventila els que ja venien hiperventilats de casa.