Tinent fiscal. Sona tan potent que quan ho sents ja poses les manetes juntes perquè t'emmanillin. Doncs bé, el senyor Luis Navajas té aquest càrrec. De moment. Perquè d'aquí a 80 dies es jubila. 80 dies, just el temps necessari per fer la volta al món amb Willy Fog i tornar a l'hora exacta en què pot passar a recollir el preceptiu rellotge d'homenatge i dir a l'Estat judicial paral·lel: “Ja us ho fareu”.

Però com que encara és el número dos de la Fiscalia, abans de marxar ha aprofitat per desmuntar la campanya que el sector fiscafina del seu gremi havia muntat contra ell, que consistia a anar escampant que treballava a les ordres del Gobierno en la qüestió de les querelles per la Covid. I, ni curt ni mandrós, Navajas se'n va anar a can Carlos Alsina (Onda Cero) per explicar que, justament, la cosa havia anat al revés. Que era ell qui havia rebut pressions de dos fiscals “contaminats ideològicament” perquè anés pel Gobierno. I ara vostè em dirà: “Dos fiscals contaminats ideològicament pressionant a favor del PP i Vox? IM-POS-SI-BLE!”. Sí, servidor de vostè va pensar el mateix. I quan el senyor Navajas va dir que l'una era Consuelo Madrigal, ex-fiscal general de l'Estat, i va insinuar que l'altre era Fidel Cadena, em vaig desmaiar de l'impacte. Per inesperat.

¿El número dos de la Fiscalia espanyola ha dit que va ser pressionat per dos fiscals del Tribunal Suprem, que a més van participar en el judici de l'escarment contra l'independentisme con sumo agrado? ¿El número dos de la Fiscalia espanyola està afirmant que dos dels fiscals amb més responsabilitat al tribunal més important d'Espanya defensen posicions de partits polítics, actuen al seu dictat i volen imposar el seu criteri als companys? “Doncs si fan això amb ell, que té el càrrec que té i un prestigi d'anys, què no deuen fer aquests dos amb els fiscals que tenen per sota?”, vaig pensar en sentir el senyor Navajas. Però no, això que explica el tinent fiscal no pot ser. NO POT SER! Deu estar confós. Fiscals cometent il·legalitats? A Espanya? No, home, no. És impossible. I molt menys la setmana en què Pedro Sánchez ha dit que “qui s'entesta a judicialitzar el conflicte és l'independentisme en no respectar la legalitat”.

Respectar la legalitat! La mateixa setmana en què, casualitats de la vida moderna, la justícia ha deixat en llibertat (amb càrrecs, però en llibertat) dos neonazis detinguts a la Pobla de Cérvoles (les Garrigues) i al Campello (Alacantí) acusats d'organitzar un grup terrorista i supremacista blanc per atacar, amb violència, grups d'estrangers. Una circumstància que ha coincidit amb el primer aniversari de les detencions a Catalunya per part de la Guàrdia Civil de diverses persones acusades de terrorisme. Persones de qui es va publicar que tenien Goma-2 i objectius marcats per atemptar en breu, després que tenien “precursors d'explosius”, posteriorment va resultar que eren 100 grams de piules i al final els van trobar unes olles i un encenedor de propaganda de La Caixa. Fa un any que aquests detinguts, com que no eren neonazis sinó indepes, van menjar-se amb patates quatre mesos de presó gràcies a aquesta justícia de la qual parla el senyor Navajas.

Però no, no pot ser. Deu estar mal fixat, oi? Esclar, com que ja està a punt de jubilar-se...  

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat