Les darreres hores s'ha fet viral un vídeo on Cayo Lara, ex coordinador federal d’Izquierda Unida parla de l'independentisme i del PER (Plan de Empleo Rural). És aquest:

Haig de confessar que he estat unes quantes hores pessigant-me algunes part toves del meu cos perquè no donava crèdit a l'argument. Si li sembla el repassem.

Primera afirmació: “L'independentisme és egoisme”. Ah sí? Voler prendre les teves pròpies decisions és egoisme? Vol dir que no és justament el contrari? ¿Podria ser que egoisme és el que exerceixen els altres quan volen decidir per tu? És possible que egoisme sigui que ni tant sols et plantegis la possibilitat de consensuar les decisions amb els altres en igualtat de condicions? I, a partir d'aquí, llavors parlem de com ha de funcionar la solidaritat i en quines condicions?

Segona afirmació: Si Catalunya és independent “Los jornaleros andaluces, ¿con qué piensan pagar el PER? (...) Porque si mañana se independiza Catalunya (...) Me contáis que és lo que va a quedar aquí?”. Aquesta frase, expressada així, i dita per algú que afirma ser d'esquerres és una puntada al paladar dels andalusos com feia anys que no es produïa.

Aquest senyor, dient això i tal i com ho diu, està condemnant els jornalers andalusos a malviure dels subsidis tota la seva vida. És un menyspreu tan gran. Aquells que van pel món dient-li supremacista a qualsevol que es mogui, amb aquesta frase tenen per sucar-hi la producció quinquennal de pa del gremi de flequers de Panania, el país de la barra de mig. Però no. Ni una trista molla. Només és Catalunya el lloc del planeta on es mira amb odi i on hi ha supremacistes.

Però hi ha més. A un paio d'esquerres com ell no se li ocorre demanar acabar amb aquesta situació de condemna de milers de persones que han de viure sense poder tenir una feina digna. Gent que ha de viure sense poder desenvolupar les seves aptituds, sense sentir-se útil, sense poder tenir un projecte, unes il·lusions...

No, no, el que diu aquest individu és que no entén com és que els jornalers són solidaris amb els indepes. Escolti, ¿pot explicar-nos què ha fet vostè per crear llocs de treball? Andalusia és un país amb moltes possibilitats, què ha fet el senyor Cayo Lara per aprofitar aquesta riquesa per explotar? Què ha fet per dignificar la feina dels sempre “putejats” jornalers andalusos? ¿El que aquest senyor vol per la classe obrera andalusa és que cada final de mes responguin al crit de “tites, tites” mentre els senyorets andalusos els llancen veces?

I això de que els catalans no marxin d'Espanya perquè si no adéu PER és tan bèstia. O sigui, l'Espanya unida com sigui i a qualsevol preu no ho és perquè vulguin construir un projecte conjunt. L'Espanya una i grande d'aquest personatge no es fonamenta en l'amor a una Catalunya que pot aportar coses al conjunt, des de la seva diversitat.  

No, resulta que l'Espanya de Cayo Lara, un senyor que diu ser d'esquerres, és la que vol Catalunya simplement perquè algú ha de pagar el PER.

Resulta que el projecte del senyor Cayo Lara és una Espanya on tots els catalans, entre els quals n'hi ha centenars de milers d'origen andalús, treballin per mantenir els andalusos que no poden tenir un projecte personal de futur perquè el senyor Cayo Lara i la resta de senyors Cayo Lara prefereixen condemnar-los a viure de l'almoina.

Ara s'entén per què Izquierda Unida ha acabat on (i com) ha acabat. Marededéusenyor...

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat