Jo no sóc racista, però... això està ple de negrets. Jo no sóc de cap equip de futbol, però... sempre miro els partits del Real Madrid. Jo sóc vegà, però... aquesta safateta d'encenalls de cinc jotes va venint o no?

Fa temps que l'Estat espanyol elabora uns vídeos de propaganda molt bonics i que entretenen molt la canalla. Allà hi expliquen que són una democràcia que respecta la llei i els drets dels seus ciutadans. I és allò de jo no tinc presos polítics però... Jo no tinc exiliats però... Jo respecto la separació de poders però... Jo sóc una gran democràcia, però que passin Afinados Llarena&Lamela Bros.  

¿S’imagina qualsevol democràcia homologada havent d'elaborar uns vídeos explicant que és una democràcia homologada? Si ho ets, per què necessites justificar-te? Oi que resultaria patèticament ridícul? Doncs això.

Total, que l'últim treball -que ja concursa directament al Festival de Cine de Comedia de Tarazona y el Moncayo- és un d'elaborat per un “think tank acadèmic especialitzat en assumptes europeus” que es diu Europa Ciudadana (Europaciudadana.org). Si té un momentet, és aquest:

Tornant a l'esperit de l'inici de la peça, quan al teu nom t'hi has de posar paraules com ciutadà, convivència, llibertat, cívic o defensa del bilingüisme... sap què? Doncs no cal que porti el segon plat, ens cobra i ja anirem a dinar a un altre local, moltes gràcies.

 

El cas és que aquest vídeo tan entranyable va ser repiulat per la gent de “España Global”, un ens amb un gran èxit: han aconseguit que molta gent es pensi que això de global els ve perquè porten un globus considerable. En general.

A partir d'aquí, sidral considerable i el ministeri d'Exteriors espanyol, a corre-cuita, ha hagut de retirar-li el suport. I després ha hagut de disculpar-se en una nota on afirma que va ser “un error” i que no pretenia “ferir a ningú, ni tan sols a aquells que ens descriuen com a un estat feixista exercint el seu dret a la llibertat d'expressió”. I aquesta última frase és un monumental “o sigui, jo retiro el vídeo però...”.

Ara bé, també hauria estat interessant haver publicat una altra nota explicant com és que algú va trobar normal, i suposo que divertit, difondre el vídeo. I com és que la resta de persones que decideixen quines coses es publiquen i quines coses no també van trobar-ho normal. I, ja posats, que ens haguessin dit quin és el criteri de selecció del personal que treballa en un organisme públic que troba normal coses com publicar aquest vídeo. Per cert, un organisme públic depenent del Gobierno que ha (o hauria) de governar per a tothom, no? Inclosos els que pensen que hi ha presos polítics i exiliats als que el vídeo els ofèn i els insulta.

No, si jo governo per a tots els espanyols, però...