El passat 20 de juny, un servidor de vostè publicava aquesta peça sobre la contaminació provocada per Ercros al riu Ebre al seu pas per Flix.

Des de llavors, poca cosa més hem sabut sobre el que estava passant en aquella autèntica bomba contaminadora que qualsevol dia pot esclatar i, sobretot, en quina situació està. Esclar, com que es tracta d'una qüestió que passa més avall de Tarragona, la cosa només és notícia mooolt de tant en tant. Avui, per exemple. I perquè TV3, que va seguint el tema, ha entrevistat Mariano de Andrés, exresponsable tècnic de la descontaminació de Flix.    

Si vol escoltar-lo, aquí té un petit resum:

Què, pèls de punta, oi? És que el tema no hi ha per on agafar-lo. És evident que la corrupció molesta molt, però en aquest cas no saps si encara és pitjor el desvergonyiment de deixar la feina a mig fer sabent que estàs posant en risc la salut de molta gent. És que en un campionat universal de cinisme mancat d'escrúpols, aquesta gent quedaria desqualificada per cínica i mancada d'escrúpols.

Però, a qui no l'ha passat una cosa semblant, oi? Tu, 1/ empresa pública estatal encarregada de descontaminar un riu on hi han llençat de tot menys flors durant anys i sense cap control, 2/ resulta que et diuen que tens una gent corrupta treballant en el projecte, 3/ i a tu no se t'acudeix comprovar si la feina encarregada l’han fet realment o no i 4/ comences a desmuntar l'operatiu de neteja sense esperar els resultats de l’auditoria que analitza la gestió i els resultats obtinguts per aquesta gestió i, a més, 5/ reincorpores a l'empresa els imputats-investigats que han quedat en llibertat a l'espera de judici i, en canvi, no readmets els treballadors que van denunciar les pràctiques dels corruptes i que, per aquest motiu, van ser acomiadats del seu lloc de treball pels corruptes. Vaja, tot molt normal.

Tothom pot tenir un corrupte a casa, però si el té, el mínim que cal fer és posar-se de banda de qui va denunciar-lo i que, per fer-ho, va jugar-se la feina. I la va perdre. I no l'ha recuperat. I encara ara està a l'atur.

I, a continuació, si tu ets una empresa pública depenent del Ministerio de Agricultura, com és el cas, has de fer cas del que diuen aquestes persones, que a més són els que saben de què va la cosa. I IM-ME-DI-A-TA-MENT has de començar a fer la feina que t'ha quedat a mitges. I molt més quan parlem d'un tema de salut pública com aquest. Escolti, encara que sigui en nom dels 160 milions d'euros que va cobrar l'empresa encarregada de la feina, Fomento de Construcciones y Contratas.

Ah, i sobre qui, presumptament, va embutxacar-se una part d'aquests diners i has reincorporat a l'empresa, és urgent sortir a donar explicacions dels motius pels quals ho has fet. I, seguidament, fotre'ls al carrer per no haver fet bé la seva feina. Aquest 20% que falta, sap? I, abans de dir bona tarda, dimitir tu per haver-ho permès. Això sí que seria una Operació Diàleg de veritat.