Apujo la persiana. I avui és dia P. La P de plou (perquè a primera hora plovia) i la P de Pedro. Perquè si és dissabte, vol dir que toca Pedro. Sánchez. Cada cop ho anuncien més justet. Suposo que sabent que ja hi comptem, no calen gaires compliments. Total que a les 12.55 la Moncloa ha enviat un missatge dient que tindríem Pedro a les 13.30. A les 13.35 ens han dit que finalment seria a les 13.45. I així ha estat. O sigui, puntualitat en segona convocatòria. I com que la cosa ha durat una hora i deu minuts, aproximadament, avui no ens ha coincidit amb la roda de premsa del govern de la Generalitat, que ha estat al voltant de les quinze hores. El més destacat ha estat el misteri de les segones residències, que de seguida li comentaré, però abans permeti'm compartir amb vostè el misteri no menys misteriós que he anomenat “el saxo de la corba”.

El nom prové del fet que, a l'igual de la famosa noia que apareix i desapareix als revolts de les carreteres, al veïnat hi ha aparegut una persona humana saxofonista. De sobte. 58 dies després de l'inici de tot plegat (que ja en són tres més que els 55 de Pequin), avui hem començat a sentir per primera vegada algú traient-li sons a un saxo. El misteri és que si en els 57 dies anteriors no n'havien, aquest dia 58 poden haver passat tres coses. O bé 1/ Una persona que ja era al barri ha adquirit un saxo, 2/ Una persona que ja era al barri i que ja tenia saxo ha decidit recuperar una vella i bella afició o 3/ Una persona amb saxo ha estat adquirida avui pel barri, aprofitant que ja no sabem si som a la fase en que ens podem moure fins a la província sanitària de La Graciosa o estem a la fase en que estem definitivament desfasats. I això em permet parlar-li de la tercera P. Que realment en són moltes més.

És la P de la Peripècia de Pandereta de Pacotilla que Provocarà que Precisem Peracetamol Per Processar el Pollastre Provocat per la Possibilitat o no de Prohibir-nos Poder Presentar-nos al Piset o Propietat no Principal, també coneguda com a segona residència.

Resulta que ahir a la nit vam rebre una nota convocant per aquest matí de dissabte a les 10.00 un “briefing” informatiu digital (o sigui un off de record on-line) on la vicepresidenta per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i el secretari general de la Presidència, Felix Bolaños, explicarien la pròrroga de l'estat d'alarma i els canvis de la fase 0 (que és la primera) a la fase 1 (que és la segona). Aquestes convocatòries són unes xerrades informals per obtenir informació i no poden gravar-se, ni es poden transcriure cites textuals.  

Doncs bé, al briefing han dit que en la fase 1 de la desescalada pel coronavirus no estan permesos els viatges a les segones residències, encara que siguin dins la mateixa província, illa o àmbit de salut de referència. Però quatre hores després, Pedro Sánchez ha dit que “dins de la mateixa província vostè pot anar a la seva segona residència”. Com que una cosa i la contrària són incompatibles, a tres quarts de quatre, Moncloa ha enviat una “Nota aclarativa” que deia el següent: “Buenas tardes. Sobre la cuestión de las segundas residencias dentro de la misma provincia, la orden ministerial publicada hoy en el BOE señala que "se podrá circular por la provincia, isla o unidad territorial de referencia a efectos del proceso de desescalada". En este sentido, el asunto ha sido evaluado nuevamente esta mañana y el ministerio de Sanidad confirma la interpretación de que sí es posible trasladarse a segundas residencias dentro de la misma provincia o zonas que pasen el lunes a la Fase 1, al igual que está permitido el desplazamientos a hoteles y alojamientos turísticos. Un saludo”.

Sí, un saludo i una abraçada virtual a qui em sàpiga respondre dues preguntes: 1/ Per què al briefing diuen una cosa, al BOE una altra, Sánchez en diu una que no queda clar quina és de les dues i a la nota “es confirma la interpretació”. No, no, aquí no es pot interpretar res. O és o no és. Perquè si s'interpreta, a vostè li poden fotre una multa perquè ha interpretat A i el senyor policia B, i 2/ A part de poder anar-hi (a regar les plantes, com per dir alguna cosa), t’hi pots quedar a dormir a la teva segona residència?

Però entre Pedro Sánchez i la “nota aclarativa” hi ha hagut la ja citada roda de premsa del Govern. Allà, la portaveu, Meritxell Budó, ha ofert les dades de les trucades que hi ha hagut durant el confinament al servei permanent d'atenció a dones en situació de violència masclista (900 900 120). I m'he quedat planxat. Literalment. Durant els mesos previs a la situació actual, la mitjana de trucades era de 25 diàries. Entre el 16 de març i el 30 d'abril n'hi ha hagut 2.173, això vol dir 47 al dia i un augment del 88%. Però és que en el període exclusiu del confinament, hem passat d'una mitjana de 33 trucades diàries durant la setmana del 16 de març a 61 en la del 20 d'abril. O sigui, mentre hem estat tancats, s'ha doblat la xifra, no de violència que la desconeixem, sinó la de dones o familiars seus que han fet el pas de trucar (en un 5,6% dels casos han estat professionals). Miri la gràfica:

TRUCADES

És la realitat. La somorta realitat que poc a poc va sortint, però de la qual encara no en coneixem l'abast exacte. Si el virus ha de canviar coses, tant de bo aquesta en fos una. I no amb una P, sinó amb la E. D'Eradicar, Expulsar, Eliminar, Esborrar...

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat