És una de les pitjors plagues del primer quart del segle XXI. Molt pitjor que la dels patinets elèctrics i l'existència de mosquits. Es tracta de la banalització del llenguatge polític.

Esclar, podent instal·lar a l'imaginari una mentida com si fos la realitat, per què renunciar a aquesta temptació, oi?  

Un cop dius que Catalunya és com l'Alemanya dels anys 30 i que els indepes són nazis, qualsevol cosa és possible. Fins i tot que algun dia algú surti dient que Antena 3 és indepe.

I és així com l’Albert Rivera, que quan deixi la política pot entrar a treballar en una empresa de globus i inflar-los ell solet a base de pulmons, converteix l'incident de la Ciutadella de BCN (totalment condemnable i per cert encara no aclarit), en “una pallissa d'una dona davant dels seus fills”. Perquè un cop és poc, oi? Quan cada dia anuncies la fi del món, un cop fa com de pobre. Molt millor anar dient, i amb cara de creure-t'ho molt fort, que allò va ser una pallissa. I ja posats, per què no un assassinat? O un genocidi de nazis...

I és així com els guionistes de l'estratègia del 155, que segons ha revelat avui Xavier García Albiol va coordinar Soraya Sáenz de Santamaría, van crear dues idees que han triomfat. L'una és el concepte “6 i 7 de setembre” per descriure aquells plens on van ser aprovades la Llei de Transitorietat i la Llei del Referèndum. I instal·lar-lo no només a l'imaginari dels “seus” sinó al de tothom. Sí, naturalment, gran part de l'èxit és que l'han repetit com si fos una barreja d'all, pebrot, ceba, enciam iceberg i cogombre, però el “frame” està ben trobat. I calia que ho fos perquè aconseguir una bona etiqueta facilita el relat. I així és com davant de “6 i 7 de setembre” van poder col·locar-hi “cop d'estat” i relacionar els indepes amb el colpisme i, per tant, desplaçar-los de la centralitat democràtica.

Però, allò del Parlament va ser un cop d'estat? Sí? De veritat? Bé, si frivolitzem amb el nazisme i amb l'assassinat de milions de persones, com no frivolitzarem amb el colpisme, oi? Ara bé, qui diu això sap el què és realment un cop d'estat? Segons la RAE és una “actuació violenta i ràpida, generalment de forces militars o rebels, per la qual un grup determinat pren o intenta prendre els mecanismes del govern d’un estat, desplaçant les autoritats existents”. No ho sé, escolti, jo hi era i tot això no va passar. A quina hora diu que van fer-ho? Perquè jo vaig ser dels últims en marxar i no vaig veure res d'autoritats desplaçades, rebels, militars, ni mecanismes. Bé, però si el jutge Llarena, l'empleat de l'any de l'Estat, empresona 9 persones acusades de violentes, allò del Parlament, efectivament, va ser Sodoma, Gomorra i Tinder. I els barriufets utilitzaven les làmpades com a gronxador.

I és així com comences banalitzant el nazisme i els cops d'estat i acabes empresonant persones per permetre debats en un Parlament i provocant que a Bèlgica cada cop hi hagi més gent buscant una justícia justa.

I els colpistes-nazis, naturalment, són els altres.