He deixat passar tot ahir i tot avui. No per què tingués cap esperança de res. Simplement era per reconfirmar que no hi hauria ni una sola reacció dins d'aquest món que va exigint-li als altres autocrítica, que va demanant als que no són ells un reconeixement de que estaven totalment equivocats i han d'implorar perdó i que es passeja amb una superioritat intel·lectual tan fatxenda com perdonavides que és transversal i afecta a dretes i esquerres. Bé, si és que en un món tan polaritzat on VOX ha dinamitat la dreta civilitzada i el PSOE és el que és, queden dretes i esquerres.

Total, que aquest divendres el diari El Mundo va publicar aquesta vinyeta:

Gallego y ReyHan passat dos dies i com si no això d'aquí dalt no hagués existit. Es veu que és molt normal que un diari d'un país europeu que passa per normal (el diari i el país europeu) publiqui aquest dibuix on es qualifica de nazi a TOTS els independentistes i que no s'hagi produït cap reacció. Es veu que a Espanya no li ha grinyolat a ningú aquesta intolerable vinyeta que és un insult gravíssim a la majoria de catalans i que, de pas, banalitza el nazisme. Cap partit polític espanyol ni cap grup d'intel·lectuals “compromesos” ha obert boca, amb la qual cosa entenc que hi estan d'acord. Doncs seguim apanyats.

El més terrible d'aquest vòmit a la intel·ligència és que ni tan sols té enginy. És massa fàcil. Que algú que passa per ocurrent caigui en la vulgaritat neuronal de dir-li nazis a milions de persones d'una manera totalment gratuïta és dimitir d'exercir com a homo sapiens. És desistir de servir caviar i optar per escampar fems amb un ventilador a piles. Però anem a l'acció que provoca aquesta reacció.

El dibuix és la manera amb la que els autors han volgut manifestar el seu suport a Javier Cercas. Per? Doncs per l'acalorada resposta d'una petita part dels indepes a unes declaracions de l'escriptor Javier Cercas, que últimament ha optat per convertir-se en un dels fuets antiindepe. Uns i altre es busquen fa temps. I de tant en tant es troben. Cosa que alegra tots dos perquè els fa girar la roda. Com no pot ser d'altra manera, mentre no es traspassin els límits de l'insult, l'amenaça i el codi penal en general, Cercas ha de poder dir el que consideri oportú i ha de poder ser criticat. I milers de crítiques no són cap assetjament, sinó que són això, milers de crítiques. I no, no és cap provocació dur Cercas a un programa de TV3 perquè hi opini el que li vingui de gust. El que no és cap bona idea és anar pel món de demòcrata, però negant als que pensen diferent que no només puguin pensar diferent sinó que puguin expressar-ho. A TV3 i on sigui. Ara bé, si volem que TV3 sigui una mena de secta on només hi surti qui et dóna la raó cridant molt, ho diem i llestos.

Conec de fa anys a José María Gallego i a Julio Rey. Fa temps que no els tracto, però quan ho feia eren dues persones que coneixien perfectament la realitat catalana. I com que sé que cap dels dos és un indocumentat, per això m'ha sorprès tant el que han publicat. I per això m'ha sabut tant de greu. Perquè no entenc per què ho han fet. I m'ha dolgut perquè, per dir-ho col·loquialment, “ells no són així”. Què ha passat perquè dues persones “normals” hagin acabat perpetrant això? ¿On ha arribat la pressió de l'entorn, l'embogiment, el desconeixement, la ignorància de la realitat i el tot s'hi val perquè algú com ells acabin fent això i després no siguin capaços de reconèixer el greu error?

Gallego&Rey no van veure el FAQS, el programa on va començar l'epidosi, i no han seguit el cas, no s'han documentat, no tenen ni idea del que ha passat. Algú els va explicar una versió de part i van excretar una vinyeta d'oïdes. I no una vinyeta qualsevol. En aquesta professió de vegades ets injust, però quan superes tots els límits, no hauria de costar res demanar perdó. En aquest cas a la majoria dels indepes per un insult intolerable que desqualifica humanament i professional els seus autors, sí, però també a les víctimes del nazisme.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat