Avui a Valls, diada castellera de Santa Úrsula. I a la plaça del Blat s'hi ha vist una cosa que mai havia estat vista fins ara. I no un cop sinó dos. Primer ha estat la Colla Vella dels Xiquets de Valls i en la ronda següent la Colla Jove Xiquets de Valls. Uns i altres han carregat un castell inèdit en la història, el 3 de 9 net. O sigui, 9 pisos de tres persones amb només una pinya i no amb dues com és habitual, que és allò que en diuen folre.

Feia anys que no veia tanta gent plorant de felicitat. L'esforç, la dedicació i el sacrifici que hi ha darrere d'aquesta brutalitat d'avui és tan gran que fa petit el castell, que és una construcció brutalment complexa tècnicament.

Per fer-se una idea del que és una cosa com aquesta, sàpiga que en la ronda anterior, en la qu han aconseguit carregar el 3 de 9, la Joves ja ha estat a punt d'aconseguir-ho i amb solvència, però una indecisió de la canalla ho ha impedit. En la caiguda posterior ha pres mal una noia. Les assistències l'han tret amb llitera de la plaça per endur-se-la amb una ambulància. Aquesta noia ha tornat a plaça i ha estat al tronc que ha carregat el 3 de 9.

Avui el fet casteller ha viscut una altra diada històrica que, a més, ha estat a Valls, on va començar tot. Però precisament avui, una jornada que per sempre més apareixerà a tots els llibres que parlin de castells, és un bon dia per parlar de diades que també són històriques, que no seran portada, però que engrandeixen el fet casteller. I expliquen el seu significat social.

Avui els Laietans de Gramenet, una colla molt petita i modesta de Santa Coloma de Gramenet, han celebrat la tercera edició de “El Castell de Tothom”. I allà s'hi ha vist un castell dels anomenats de gamma extra. Però no, no ha estat cap 3de9 net, ni cap 2de8 net, ni cap 4de9 net, ni cap pilar de vuit amb folre i manilles (dues pinyes a sobre de la normal) dels que s'han pogut veure a Valls. No ha estat un castell que obrirà informatius, però ha estat de gamma extra perquè, amb el lema “Fem pinya contra la xenofòbia”, en la seva construcció hi han participat persones d'unes 40 nacionalitats diferents. S'ho imagina? 40 nacionalitats unides per aconseguir un objectiu comú. No troba que és molt bèstia, socialment parlant?

Esclar que carregar un 3de9 net és històric i és una gran noticia que emociona i que escriu la història castellera amb lletres d'or, però la feina d'integració i de cosir la societat que fan aquestes colles grans però també els Laietans i moltes altres colles com ella, també fa història. La petita i humil història de qui treballa cada dia en silenci per fer un país millor i per a tothom.

Gracies Vella, gràcies Joves i gràcies Laietans.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat