Parlem del 155 amb una familiaritat tal que sembla un personatge de la novel·la del migdia de TV3. Però és un personatge que ningú no ha vist. El coneixem, però no sabem quina cara fa. Sabem de la seva existència pel que expliquen d'ell. Els uns i els altres. Ens el descriuen, ens diuen com actuarà i què farà, però tot són suposicions perquè mai ha interpretat cap paper. I el que és pitjor, el seu diàleg no està escrit enlloc.

El 155 es convertirà en un ésser de carn i ossos possiblement divendres. I, sembla, acabaran de pentinar-lo dissabte. I després ja veurem quin dia debuta i fent exactament quin paper. El públic ens preguntem si serà tan dolent com voldrien els uns que fos o serà tan pervers com ens pretenen fer creure que serà els altres. Serà la bruixa o el galant?

Ara bé, el 155 té un problema molt greu. Fer sortir un actor sense un text prèviament guionat, deixar-lo al mig de l'escena i que improvisi, acostuma a ser garantia de fracàs. Sobretot quan al seu voltant hi ha altres actors que se saben perfectament el seu paper. Que sí, que pot picar-ho tot i no deixar res sencer, però això condueix al desastre.

Molt bé, amb el 155 faran fora el president i el Govern. I la seva feina l'assumiran els ministeris. Com? Treballaran doble a partir d'ara als ministeris espanyols? Segur? Ah no, que els funcionaris de les conselleries col·laboraran. Perquè col·laboraran, oi? Bé, o no.. sí, esclar. I si fos que no, aturar una administració és molt senzill. Com ho pensa afrontar això el 155? Pot funcionar Espanya amb Catalunya aturada? Torna a ser allò de l'escorpí i la granota. Jo, granota, que sé que l'escorpí m'acabarà picant a mig creuar el riu, faci el que faci, doncs escolti, anem tots dos riu avall i potser m'agafo a una pedra.

Molt bé, amb el 155 potser detenen el president. Creuen que, segons com, això serà fàcil? I, un cop aconseguit, estan disposats a assumir la imatge que es veuria a tot el món? I assumir les conseqüències socials i polítiques que aquesta decisió tindria a Catalunya a curt i llarg termini?

I si la gent surt al carrer, què? Què farà el 155, usar la violència com van fer l’1 d'octubre? Sí? Llavors l'Europa política ja els va fer un primer avís. En públic i en privat. I va enviar missatges, com el del president del Consell Europeu, Donald Tusk, al discurs d'agraïment pel Premi Princesa d'Astúries. La premsa Marilyn espanyola va dir que s'havia rendit a Espanya. La realitat és aquesta (llegeixi entre línies, sisplau):

¿Segur que el 155 està disposat a assumir el desgast i les conseqüències que tindria tornar a usar la violència a l'Europa política, però sobretot a l'Europa dels mitjans de comunicació lliures i a la de l'opinió pública de països amb una llarga tradició democràtica? I, qui l'exerciria aquesta violència? Els policies i guàrdies civils que avui han fet pública aquesta nota plena de crítiques i desqualificacions?

Aplicar el 155 necessita que l'Estat faci un esforç suplementari en un lloc que per a ell ara mateix és terra estranya. I hostil. I ha de fer-ho amb un actor que debuta a la sala gran del TNC sense haver fet ni un paper menor als Pastorets. I pitjor encara, sense ni saber què són.

I ells ho saben. I nosaltres sabem que ells ho saben. I ells saben que nosaltres ho sabem. I nosaltres sabem que ells saben que ho sabem. La partida continua i encara queden moltes hores. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat