La renúncia de l'alcalde de Girona, Albert Ballesta, al càrrec que va assumir el passat 22 de gener -només 46 dies ha estat al capdavant de la corporació municipal- és l'epíleg de la desgraciada cursa d'obstacles en què s'ha acabat convertint el relleu de Carles Puigdemont a la capital gironina. És possible que Ballesta no hagi tingut fortuna, com sostenen persones del seu entorn, però el seu futur va quedar decidit el passat 23 de febrer quan, en un intent de tancar el cartipàs municipal, primer va pactar amb PP i C's; després el debat que es va originar va tenir a veure amb el sou com a alcalde, si cobraria 68.000 0 73.000 euros i, finalment, Ciutadans el va deixar penjat. En política i encara molt més en la municipal sempre hi ha una sèrie de picabaralles locals latents que fan ingestionables alguns conflictes. En el cas de Girona, també ha estat així i potser és veritat que Convergència i Esquerra sempre es van buscar durant aquestes setmanes però el cert és que mai no es van estimar.

Així ha estat fins al final i la renúncia de Ballesta porta aparellat un acord entre Convergència, Demòcrates i PSC que assegura una sòlida majoria a la nova alcaldessa, la convergent Marta Madrenas, per quatre anys, ja que comptarà amb el suport de 14 dels 25 regidors del consistori. A l'oposició s'hi quedaran els onze regidors d'ERC, CUP, C's i PP. És obvi que l'episodi de Girona no té, per gaire motius, una rellevància exclusivament local. En primer lloc, perquè és l'única capital de província que té alcalde convergent, amb la paradoxa que el gran partit municipal de Catalunya té sempre enormes dificultats a les capitals. Però també Girona és políticament important en aquesta etapa per la posició política de Carles Puigdemont. L'exalcalde va saltar a la presidència de la Generalitat i entre errors d'uns i travetes d'altres la seva figura també ha acabat patint.

Però els que han parlat amb Puigdemont aquestes últimes dates asseguren que d'aquest episodi n'ha acabat prenent nota; també, que ha après en molt poques setmanes que debilitar la seva figura s'havia convertit en un objecte de caça major. Ara caldrà veure si la nova alcaldessa és capaç d'enterrar en poc temps el llegat Ballesta o l'acaba perseguint durant el mandat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat