La guerra contra les insidioses urpes demòcrates de l’impostor Biden ens esperona a aixecar-nos, a nosaltres fills de la Llum, contra aquesta vergonya. La ignomínia és que Joe Biden sigui el nou president dels EUA. Aquestes frases formen part de la retòrica que atien uns petits grups (ínfims sortosament, però perillosos) encapçalats pel venjatiu arquebisbe Viganò als EUA. Viganò és un personatge àvid de poder, ferit i apartat pel que considera un fals Papa, és a dir, per l’actual cap de l’Església Catòlica, Jorge Bergoglio. Ell és un dels personatges públics que més ha clamat a favor de Donald Trump i contra el Papa.

El fanatisme germà del fonamentalisme és la catifa sobre la qual s’ha cuit aquest enfrontament amb un resultat que no volen acceptar

Els partidaris radicals de Trump no són eixelebrats desorganitzats, sinó que molts d’ells són fidels obedients d’associacions ultrafanàtiques. Les religions tenen el risc de la deriva interna, i cap d’elles n’està exempte, tampoc el pacífic budisme. Els fanatismes ocupen diversos volums en l'esplèndid estudi de l’expert Scott Appleby (Fundamentalism Project), a qui vaig conèixer a Ancona fa anys i em deia: “Miriam, tots podem ser fanàtics de qualsevol cosa, protegim-nos perquè el que a tu et fa bé, pot acabar essent letal”. El fanatisme germà del fonamentalisme és la catifa sobre la qual s’ha cuit aquest enfrontament amb un resultat que no volen acceptar. L’atac al Capitoli és una insurrecció preparada a foc lent, i hi ha alguns instigadors amb noms i cognoms. Un d’ells és el polític Stephen K. Bannon, ex assessor de Trump, ex director de Breitbart News i mecenes del mur entre els EUA i Mèxic, entre d’altres perles. 

Bannon ha publicat, tres dies abans dels fets a Washingon, una llarga entrevista a l’arquebisbe polèmic i radicalitzat Carlo Maria Viganò, el mateix que fa campanya contra el Papa Francesc i que resa per Trump. Tothom pot pregar per qui vulgui. Trump té votants sensats, i té seguidors dins les files de diverses religions. Sense ser ell catòlic (Biden en canvi ho és), compta amb la benedicció de molts catòlics que el veuen com un fidel defensor dels valors que ells diuen promoure. L’entrevista no parla d’aquests, sinó dels radicalitzats. 

Els partidaris radicals de Trump no són eixelebrats desorganitzats, sinó que molts d’ells són fidels obedients d’associacions ultrafanàtiques

L’entrevista del polític exassessor de Trump, Steve Bannon, a l’exnunci Viganò és un pamflet de sis pàgines que després d’escriure aquest article esborraré del meu ordinador, no fos cas que el verí que conté s'estengui i anul·li els altres documents que hi tinc custodiats. Desprèn un odi visceral i atàvic, amb frases dignes dels fariseus més recalcitrants, que per fora es diuen purs i per dins millor no fer-los cap scanner

A l’entrevista Viganò diu: “És clar que Bergoglio considera a Trump el seu principal adversari, l’obstacle que ha de desaparèixer per tal que el Gran 'Reset' es posi en marxa”. Tenim d’una banda l’administració Trump que està alineada amb els valors tradicionals que comparteixen els catòlics. “Per altra, tenim a Biden i a l’estat profund (deep state) amb una agenda perversa, antihumana, anticristiana i infernal. Als qui lluiten amb coratge per defensar els drets de Déu, de la Nació i de la Família, Déu els hi assegura la seva protecció”. Viganò, amb aquesta instigació a la lluita i a la confrontació, ha estat un element més en la creació de l’hummus de la insurrecció. Les paraules no són innocents, ni els partidaris de Trump al Capitoli s’han autoenviat a la lluita. Hi ha algú que mou els fils, i no ho fa angèlicament. I aquesta no és una batalleta interna eclesial, sinó una dramàtica situació que ja ha deixat morts. El perill ens ve dels extrems. I la gent es posiciona als extrems perquè no veu un punt mig on reposar. Algú hi hauria de pensar i cultivar-lo més.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat