Com que ja fa temps que ens afaitem (o ens depilem), diguem-ho clar: de vegades, els estats fan cosetes lletges i il·legals. Però que les facin, no vol dir 1/ que siguin acceptables i justificables i 2/ que si et pillen, no hagis d’assumir responsabilitats.

Cada dia que escoltem un nou capítol de les converses entre el ministre de l’Interior i un representant del poder judicial que actua com si fos a cal sogre, queda més clar que som davant d’un cop d’estat civil. Sí, sí, que un representant del poder polític pacti amb un representant del poder judicial canviar líders de partits, arruïnar la carrera política de persones, falsificar proves i filtrar-les a mitjans periodístics amics i usar el poder judicial com si fossin uns empleats, és un cop d’estat civil. Aquí i a la Xina popular.

Entén ara per què va dimitir el fiscal general Eduardo Torres Dulce? Entén ara per què els fiscals del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya van rebel·lar-se i van decidir per 6 vots a 3 que no hi havia indicis per querellar-se contra Artur Mas pel 9-N? (per cert, gloriós el titular d'El Mundo sobre aquell fet: “Los fiscales catalanes culpan al Constitucional para proteger a Mas”). Entén ara per què cada dia hi ha més jutges que realment creuen en la justícia i que estan farts que el poder polític i alguns dels seus companys prostitueixin la llei?

I no passa res. Ningú dimiteix, per descomptat. I, no només ningú demana perdó, sinó que encara hem de suportar el ministre excretant oralment que “acusar-me de conspirar és una injúria, una calúmnia i una estupidesa”. Perdó? Però, escolti una cosa, el diccionari defineix la paraula conspirar com 'posar-se d’acord dues o més persones per fer alguna cosa, especialment si és il·legal'. I això és el que, precisament, està vostè fent a les converses. Que no som sords. Que l’hem escoltat. Que aquella és la seva veu. I el seu col·lega de cop, insisteixo, jutge, i, per tant, membre del poder judicial, ofereix noms per substituir el líder de Convergència, que llavors, a més, era president de la Generalitat. Si treballar per canviar dirigents de partits no és conspirar, què és? Fer macramé?

I quan es demanen explicacions, surten Partit Popular, PSOE i Ciutadans a la Mesa de la Diputació Permanent del Congrés dels Diputats i voten contra la compareixença en seu parlamentària del ministre. I no passa res.

I dos dies després d’unes eleccions, ai las quina casualitat, surt la decisió d'obrir judici pel 9-N. Miri que han passat dies des del 9-N... Doncs apareix justament avui. No la setmana passada, ni la vinent. Avui. Com és avui quan han donat l’ordre per detenir aquests senyors d'ADIF que tenien una excavadora fent les obres de la Sagrera de BCN i una altra emportant-se els milions. Dos anys amb el tema i també surt avui. Vaja.

I no passa res. I la majoria de la societat narcotitzada ho troba normal. I no es queixa. I s’ho empassa. I no es rebel·la. I accepta. I acata. I li sembla bé. I, qui dia passa any empeny.

Terrible.