Un dels encants que té viure en un país ocupat en l’època de Twitter és que amb una mica d’enginy i pocs recursos pots fer anar de corcoll tot el sistema. La política catalana, i l’espanyola per extensió, em fan pensar en aquelles escenes èpiques d'El Zorro protagonitzades per Antonio Banderas, Errol Flynn, Tyron Powell, Douglas Fairbanks o el nostre Armando Catalano, alias Guy Williams.

Com expliquen les pel·lícules d'El Zorro, quan un règim entra en fase de putrefacció tant se val els recursos que destini a perseguir o a silenciar la dissidència; n’hi ha prou amb una agulla per punxar un globus, per gros que sigui. Ja vam veure amb quina facilitat es va imposar la idea de celebrar un referèndum, el gener del 2016, quan CiU i ERC semblaven haver-la matat definitivament amb el simulacre del 9-N i les falses eleccions plebiscitàries.

Des de fa uns mesos, vivim una continuació del cicle de descomposició que va començar el 2009, però a través de les primàries. “És bèstia ―escrivia ahir Jordi Graupera― el que han fet els partits amb la seva democràcia interna, després de passar-se anys dient volem votar”. Si ho penses, és bèstia, però també era previsible, perquè han aplicat a les primàries la mateixa medecina que van aplicar a l’autodeterminació. La recepta consisteix, de nou, a cremar la idea per fer-la semblar inútil. 

Amb l’ajut dels diaris i les cúpules dels partits, la maquinària estatal ataca les primàries servint-se d’unes tàctiques que ja van provocar, per sorpresa, l’1 d’octubre. El paper de Madrid a Catalunya fa pensar, com ja he dit, en aquells grups de soldats que perseguien el Zorro per les teulades de les poblacions mexicanes. El president Torra ha interpretat bé la situació i també juga al gat i la rata, ni que sigui posant pancartes i substituint conselleres

El president sap que, per poc que Primàries Catalunya col·loqui regidors i Graupera entri a l’Ajuntament de Barcelona, l’Estat ho tindrà difícil per mantenir la comèdia. Espanya necessita empobrir la imatge de la democràcia per legitimar les seves institucions. Però si les bases dels partits processistes constaten que les primàries són la millor solució per combatre la repressió, ni Mas, ni Junqueras ni tots els diaris subvencionats del món no podran controlar la política catalana. 

Torra s’amaga darrere la ratafia mentre els Mossos persegueixen llaços grocs, però sap que només les primàries li poden donar aire, i una oportunitat de retirar-se victoriós de la política. Mirem les torres que han caigut els darrers anys gràcies a l’autodeterminació. N’hi hauria prou que ERC i els diversos partits de CiU adoptessin les primàries amb el mateix nivell d’hipocresia amb el qual van preparar el referèndum de l’1 d’octubre perquè Catalunya torni a deixar grogui Espanya.

Els partidaris de la distensió tenen mala peça al teler, si no aconsegueixen neutralitzar les primàries. Així com la dinàmica iniciada amb les consultes del 2009 va acabar liquidant el prestigi de la corona, del federalisme i del peix al cove, les primàries destruiran la desorientació escampada per l’article 155 i les mentides del govern de Junts pel Sí. Els intents decrèpits de ressuscitar els debats perversos del passat no tornaran a donar llustre a l’autonomisme.  

A la més mínima ocasió, fins i tot la marca irredempta de CiU, que diu voler bloquejar l’Estat, es girarà contra els seus promotors, com ja va passar amb l’abraçada de David Fernández a Artur Mas. Jordi Juan celebrava ahir com una victòria espanyola que el nacionalisme basc i català esdevinguin irrellevants a Madrid. En realitat, la irrellevància beneficia Catalunya perquè deixarà sense aliances les elits barcelonines que van fer la gara-gara a Franco i al rei a Joan Carles. 

Els vigilants de la colònia no han entès que una bona idea només es pot combatre amb una idea millor i que, mentre hi hagi urnes, ja no es podrà tornar a imposar el pensament forjat per les pistoles. Tant se val quants militars posi Vox a les llistes, ni quants discursos faci Abascal sobre la necessitat de repartir armes entre els espanyols de bé. Igual que va passar amb el referèndum, a còpia de vendre que les primàries són una eina massa utòpica la propaganda aconseguirà que ocupin el centre del debat polític del país.

De fet, si Vox és l’únic partit que ha pogut abolir la seva democràcia interna per estatuts, és perquè té carta blanca per anar obertament contra Catalunya.

Enric Vila
Opinió L’èpica de Churchill Enric Vila
Enric Vila
Guerra de paper Les bases d'ERC Enric Vila