L'anunci de la companyia d'assegurances Zurich que Barcelona es convertirà en el seu centre mundial de dades és, a més d'una bona notícia per la qualificació professional dels futurs treballadors, un cas més de com la realitat empresarial acaba desmuntant discursos polítics. Ho ha explicat molt bé el seu conseller delegat en assenyalar que Barcelona reuneix les característiques necessàries per atreure talent no només a Espanya sinó a tot el món. En els últims mesos, cinc multinacionals de gran importància han desembarcat a Catalunya o hi han ampliat les plantilles: és el cas de Korea Telecom, Amazon, Nestle, Easyjet o Lenovo. L'elecció no ha estat en cap cas política sinó exclusivament empresarial.

És important tenir-ho present, no pas ara, que tothom es felicita per la notícia, sinó quan arriben les campanyes electorals i es propaguen tota mena de previsions catastrofistes sobre l'impacte real del procés sobiranista per un grapat de vots. No hauria de valer enganyar els ciutadans amb dades falses i creant alarmisme sobre catàstrofes que la realitat acaba desmentint. Això no vol dir que al món canviant actual les empreses elegeixen a partir de molts paràmetres i, en ocasions, també es produeixen notícies negatives. Podríem posar-ne diversos exemples dels últims anys.

Però, al final, acaba sent un procés de suma/resta i el balanç avui és més que positiu i Catalunya concentra el 23,4% de la inversió estrangera en Espanya. Per a les empreses de les grans multinacionals no suposa un motiu de risc la situació política que viu Catalunya bàsicament perquè hi ha confiança en el fet que serà respectada la legalitat. El flamant 'ambaixador' de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell, ha tingut oportunitat de comprovar-ho en els primers contactes amb els ambaixadors destinats a Madrid. Hi ha molt interès i ganes que se'ls expliqui bé, sol comentar als seus interlocutors. I aquesta legalitat l'han garantida tant Puigdemont com Junqueras.