"Sense saber res del vent i els corrents, sense cap sentit d'un propòsit, les societats no es mantenen a la superfície durant gaire temps"

Richard Titmuss

Parlar és gratis. Parlar és fàcil. Crear relat és com fer un encantament. Mantenir els discursos tot sabent que els teus fidels no t'abandonaran és un art a l'abast de tots. Distreure amb els suposats èxits i amagar les misèries és l'art dels bruixots dels governants. La llàstima és que de vegades passen coses, sorgeixen perills, que cal solucionar a la pràctica i la realitat dels quals és tan fàcil de mesurar com saber el nombre de ciutadans que poden palpar-se una lleugera molèstia a un braç. Aquest és el repte de governar i aquest és el fracàs que tenim davant dels ulls.

Estem davant de l'operació sanitària més important de tota la història de la humanitat i els nostres gestors públics han pensat que ho podien despatxar amb la ment petita i els recursos limitats a què ens han abocat. "Cada any ho fem amb la grip", han pensat i han repetit i s'han quedat tan amples, com si no fos evident per a qualsevol ésser pensant que no depengui de la propaganda que la campanya de vacunació universal que tot just comencem no té absolutament res a veure amb cap cosa que hàgim fet fins ara. Tampoc no poden dir que els hagi agafat per sorpresa, perquè esperem la vacuna des de fa nou mesos i perquè des de novembre es coneix la dificultat logística que implicava la primera que ha estat aprovada. Què han estat fent, llavors?

La humanitat ha estat capaç d'unir esforços científics, econòmics, humans i logístics per aconseguir en temps rècord el que necessitem per salvar no només la vida sinó el nostre estil de vida. Per aconseguir-ho, no només es van implicar de ple en el mètode científic i en seguir-lo amb fermesa, sinó que es van adonar que no podíem estar esperant a aconseguir un èxit per començar a produir i van buscar laboratoris que comencessin a fabricar les vacunes anticipadament, tot i el risc d'haver de llançar-les després si no funcionaven. Per això ja tenim injectables. Ciència i visió de futur. Previsió. També la va tenir la UE quan va començar a comprar sobre el paper dosis de vacunes encara inexistents. Què van planificar i què van preveure els polítics que, de moment, només s'han afanyat per fer-se les fotos?

Catalunya, un fracàs. Tot just un 13% de vacunats.

Madrid, una ruïna. No arriba ni al 6% i això que Ayuso ja va treure discurs per dir que eren poques i que l'estaven discriminant.

La resta de les comunitats, excepte Astúries, el mateix.

França, "un fiasco", "la riota d'Europa", segons l'oposició, i una "catàstrofe", segons els viròlegs.

Bèlgica va tan malament que Pzifer li enviarà menys dosis de vacunes perquè no arriba a gestionar-les.

Alemanya, crítiques per la lentitud de la vacunació malgrat que va molt millor que aquí.

No tenien res més a fer que no fos preveure com durien a terme aquest esforç mai fet fins ara a la història. "Ja vacunem de la grip" només demostra, segons el meu parer, ceguesa davant la magnitud del repte. Les diferències són òbvies: pel volum de població que cal vacunar, per la manera de fer-ho a demanda, per la venda al mercat lliure, pel concurs de la sanitat privada, pel tipus de vacuna i les complicacions afegides per l'emmagatzematge, transport i inoculació. En què estaven pensant? "Ja vacunem de la grip".

Governar és responsabilitzar-se que, quan les vacunes comencessin a arribar, estigués preparada i greixada una maquinària específica i adequada per dur a terme la tasca

Governar és anticipar-se, però també no subestimar la magnitud del repte. Governar és responsabilitzar-se que, quan les vacunes comencessin a arribar, estigués preparada i greixada una maquinària específica i adequada per dur a terme la tasca. Centres de salut? "Ja vacunem de la grip"? No sé si són narcisistes o curts de vista. De veritat es creuen que són un model d'efectivitat perquè vacunen sis o set milions de persones a l'any a demanda? És això de veritat comparable amb vacunar prop de 50 milions de persones, no quan aquestes ho demanin sinó seguint rigorosos paràmetres de grups prioritaris? Creuen que és comparable el risc que una vacunació de grip no tingui èxit amb el fet que no aconseguim concloure la de la Covid-19 en un temps rècord?

La vacuna va arribar, amb etiquetes, abans que haguessin pensat que calia tenir on emmagatzemar-la a -70º i que després havien d'estar clares les rutes de distribució en el termini en què es mantenen a una temperatura més assumible, fins a portar-les fins a l'última residència. Va arribar abans que s'haguessin adonat que hauria d'haver estat previst el nom i la residència i la data i el temps estimat i els equips necessaris. I això és només el principi. Aquesta és la primera fase, la més senzilla, aquella en què està clar on són les persones que s'han de vacunar. La segona fase amenaça de ser encara més caòtica. En aquesta segona etapa caldrà localitzar les persones amb patologies greus i grups de risc. Creuen que ja saben com fer-ho? Em diuen molts experts que no és tan fàcil, que no és segur que els sistemes informàtics siguin capaços d'establir aquests llistats i de fer aquestes trucades—no oblidem que es vacuna mitjançant crida i no a demanda—. L'hi vaig preguntar l'altre dia al viceconseller de Madrid, "ja ho veurem, ara estem amb les residències", em va dir. Els atropellarà. "Ja ho veurem" és una frase que crema a la boca d'un governant.

Aquesta segona fase amenaça d'esdevenir un infern. Primer s'ha de determinar quins milers de patologies cal prioritzar, localitzar i avisar els afectats, alhora caldrà anar posant les segones dosis de molts dels de la primera fase. Als centres de salut? Ja ho veurem, que ja vacunem cada any contra la grip. Tan complicada és la cosa, si un s'atura a mirar-la i no es deixa entabanar, que en alguns països a algun espavilat li ha passat pel cap que el que cal fer és inventar. Que és un caos tremend haver d'estar vacunant a uns per primer cop i revacunant els anteriors? Doncs em trec de la màniga que no posaré la segona dosi tres setmanes després sinó quan em vagi bé. Així no em complico i, alhora, sembla que hi ha més ciutadans que han rebut la punxada. Per descomptat, BioNTech ja ha fet públic un comunicat dient el que és obvi: que ells han fet un complex estudi d'efectivitat amb dues dosis separades per tres setmanes i que no garanteixen res ni es fan responsables de l'ús diferent que es faci de la seva vacuna.

A França el partit de govern minimitza el risc de moviments socials de masses, però reconeixen que és urgent donar resposta a la inquietud i al sotsobre social.

Perquè ens estem morint, senyors.

Perquè ens estem quedant sense feina, governants de tot color.

Perquè les nostres vides se n'estan anant en orris, gestors públics.

Facin el que hagin de fer. Instal·lin vacunòmetres. Mobilitzin la logística militar si cal (i el que no la vulgui, ja s'ho farà). Truquin als informàtics, als enginyers que siguin necessaris per tractar les dades i crear els llistats i les crides. Contractin sanitaris, paguin hores extres, treguin els estudiants de Medicina i d'Infermeria i formin-los.

No sé, a mi no m'ha votat ningú. Governin. Facin allò perquè han estat votats. Aquesta vegada no poden amagar-se. Ningú. I tots estan nus igual.