Ens n'hem anat, hem tornat... i tot és el mateix. L'agost és com el març: la mateixa escena, el mateix lloc i els mateixos protagonistes. Alguns, amb els papers invertits. Ara no és Pedro Sánchez, sinó Mariano Rajoy qui demana suport per ser investit. Però Ciutadans segueix al mateix lloc, en l'epicentre d'un pacte amb molta pompa, però erm. Tret d'un miracle laic que no s'espera a les files socialistes, la propera setmana tampoc no hi haurà president del Govern. Ni Rajoy serà investit ni Espanya tindrà govern. 170 són més que 131, però tampoc no són prou.

Així que el d'Albert Rivera serà una altra vegada El viatge a enlloc. Igual al que el líder de Ciutadans ja va fer al març i amb algunes semblances al d'aquella Espanya dels cinquanta que van interpretar a la gran pantalla Fernando Fernán Gómez i José Sacristán amb aquest títol.

Aquella era una companyia de còmics que lluitava desesperadament en la postguerra per mantenir-se a la superfície entre un temps que acabava (el de les petites companyies de teatre) i un altre que començava (el de les primeres sales de cinema). El mateix podem dir dels polítics que tenim, no per còmics sinó perquè tots busquen la supervivència entre una Espanya que acaba (la del bipartidisme) i una altra que treu el cap (la del multipartidisme).

Amb el suport de Ciutadans, Sánchez va fracassar en la investidura del març i amb el suport de Ciutadans, fracassarà Rajoy a l'agost

El líder de Ciutadans lluita per mantenir el seu espai al centre de les taules perquè sap que, en cas de celebrar-se unes terceres eleccions, el PP pot deixar-lo electoralment en pell i os. El del PSOE s'ha instal·lat en el "no" i el bloqueig perquè ho prefereix abans que el seu propi partit el deixi fora de combat al pròxim congrés. Rajoy és conscient que o governa o haurà de cedir el testimoni i retirar-se a Pontevedra. I Pablo Iglesias? Al de Podemos no li han donat cap altre paper en aquest repartiment que el d'extra.

El cas és que amb el suport de Ciutadans, Sánchez va fracassar en la investidura del març i amb el suport de Ciutadans, fracassarà Rajoy a l'agost. Després de les eleccions basques i gallegues del 25 de setembre, ja ho veurem. Aleshores, hi haurà un altre repartiment, uns altres protagonistes i un altre llibret. De moment, en aquesta pel·lícula que ens han projectat a l'agost, com en la novel·la que va escriure i va portar al cinema Fernán Gómez, no hi ha més que misèries, separacions, encontres i personatges que s'emmotllen a les circumstàncies en funció de l'època. En el cas de Rivera ara és la socialdemocràcia, ara és la centredreta.

En El viatge a enlloc que es va publicar el 1985, hi va haver personatges que van decidir prendre un altre camí i abandonar el teatre. Igual el 2016 també es tracta d'això, que alguns vagin pensant a sortir de l'escena i cedeixin el testimoni. Serà aquest el pròxim lliurament de la política espanyola? Alguns socialistes expliquen que és al que aspira Pedro Sánchez, que Rajoy sigui derrotat en una primera investidura i després exigir el seu cap per negociar una sortida que eviti unes terceres eleccions. Amb un trofeu com aquest i sense haver cedit a les pressions internes i externes per facilitar un govern de dretes, es presentaria davant dels seus. Primer davant del Comitè Federal del PSOE. Després, davant de la militància. Això expliquen...