La impossibilitat material, tècnica o política que desenes de milers de catalans residents a l'estranger no hagin pogut emetre el seu vot en les eleccions al Parlament del passat dia 27 suposa el fracàs més absolut de l'eficiència administrativa de l'Estat i un greu atemptat a la democràcia, en privar els seus ciutadans d'un dels seus drets més elementals: el de votar.

Encara que ja s'ha assenyalat, val la pena repetir-ho: dels 195.533 catalans que figuren al cens de residents absents, les traves d'una paperassa interminable, les complicacions administratives, l'experiència fallida de comicis anteriors i un llarg etcètera van deixar el nombre de vots emesos en un escanyolit total de 14.911 paperetes. En les eleccions més transcendents de la història i amb una xifra rècord de participació en les urnes, als catalans residents a l'estranger se’ls ha furtat la possibilitat real primer de votar i després de decidir.

Res no s'ha avançat en els últims anys perquè els nostres compatriotes puguin emetre el seu vot des de l'estranger amb les mateixes facilitats amb què ho fem nosaltres. Fa unes dècades aquest debat podia ser de baixa intensitat perquè el nombre de residents a l'estranger era molt inferior. Ara, les circumstàncies han canviat i molts joves prefereixen buscar feina més enllà de les nostres fronteres o, simplement, se n'han d'anar si volen trobar una ocupació que aquí escasseja. Sabent, a més, que en els propers anys aquestes xifres de residents a l'estranger no es reduiran, sinó que en tot cas, aniran en augment, urgeix trobar fórmules que els permetin exercir el seu dret al vot en una doble direcció.

Aquí vénen dues idees per al debat que més aviat que tard s'ha de fer a Catalunya i potser més enllà. En primer lloc, crear la figura del diputat (o els diputats) a l'exterior que seria elegit entre els catalans que resideixen a l'estranger. La votació d'aquest (aquests) escó(ns) no seria, òbviament, presencial, però tampoc per correu. Seria electrònica i serviria per avançar en la direcció correcta. Si les transaccions financeres, les compres o els reials decrets es poden dur a terme amb plenes garanties per internet. Per què no el vot?