Tal dia com avui de l’any 1950, fa 70 anys, moria a Madrid el comerciant Carles Padrós i Rubió, que l’any 1902 -conjuntament amb el seu germà Joan- havia fundat el Madrid Club de Football, nom primigeni de l’actual Reial Madrid. Carles Padrós va ser soterrat l’endemà al cementiri de San Justo de la capital espanyola, en el més absolut anonimat. Depurat ideològicament després de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), per la seva ideologia progressista i republicana, la seva mort i funeral van ser silenciats per la premsa i per la societat de l’època.

Carles Padrós, nascut a l’antiga vila de Sarrià l’any 1870, va arribar a Madrid amb el seu germà Joan (1869-1932) a finals del segle XIX. Els Padrós eren una nissaga de comerciants tèxtils originaris de Vilafranca del Penedès, que havien obert botiga en diverses places de Catalunya i d’Espanya. L’any 1862, abans del naixement de Carles i de Joan, ja havien obert una botiga a Madrid, a la cantonada dels carrers Alcalà i Cedaceros (molt a prop de la font de La Cibeles), que s’anomenava Al Capricho, i que seria la seu fundacional i la primera seu social del Madrid Club de Football

Superat el conflicte civil espanyol (1939), i a mesura que el Reial Madrid es dimensionava, la figura de Carles Padrós es diluïa, engolida per una cultura de club que negava els valors progressistes i republicans. El Reial Madrid -elevat a la categoria de tòtem de l'espanyolitat atàvica i eterna-  s'autoafirmava a l'ensems que ocultava la figura i negava la memòria del català Carles Padrós. En l’actualitat, el panteó mortuori on reposen les despulles del fundador del Reial Madrid, es troba en un estat de total oblit i abandonament.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat