“La política de la por ha reforçat Syriza i el seu líder Alexis Tsipras”, exclamaven gairebé a l’uníson ràdios i televisions espanyoles després de la rotunda victòria del primer ministre grec. Un tertulià, en una de les emissores radiofòniques, donava la raó a l’altre i assegurava: “és que a la gent no se la pot humiliar i amenaçar amb totes les plagues bíbliques des de Brussel·les. El discurs s'acaba tornant en contra”. Gairebé a la mateixa hora, el governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, en un esmorzar informatiu a Madrid, s’ho feia venir bé per donar un pas de rosca als escenaris més catastrofistes i avançava el risc d’un corralito si Catalunya s’independitzava, encara que matisava que era un futurible altament improbable. Paraules, aquestes últimes, que desapareixien ràpidament dels resums de la seva intervenció, en aquesta campanya catalana de brotxa grossa i poc pinzell que estem vivint.

Ara bé, es pot produir un corralito a Catalunya com el de fa uns mesos a Grècia i uns anys a l’Argentina? Grècia, amb una renda per càpita de 16.300 euros, va arribar a aquesta situació com a conseqüència del pols tirat a les institucions europees i enmig d’una crisi econòmica estratosfèrica. Catalunya, en tot cas, amb gairebé deu mil euros més de renda per càpita, és molt lluny d’aquest hipotètic moment de confrontació amb les institucions europees. De fet, el que pretenen els partits sobiranistes, almenys la candidatura de Junts pel Sí, és que la UE actuï de palanca per desbloquejar la situació política actual a Espanya. El cas de l’Argentina és encara menys comparable, ja que el país sud-americà es trobava el 2001 sota el govern de centreesquerra presidit per Fernando de la Rúa, literalment en fallida a causa de la política suïcida de sobreendeutament.

Per tant, les comparacions econòmico-polítiques entre Grècia i Catalunya no són vàlides. Les emocionals, les que fan referència a la utilització de la política de la por, caldrà que esperem a diumenge a la nit per saber quin efecte han tingut. El compte enrere ja s’ha iniciat.