Si prospera el recurs d'impugnació davant del Tribunal Constitucional que ha presentat el Govern de Mariano Rajoy, la Conselleria d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència haurà de desprendre's d'"Afers Exteriors" en la seva denominació oficial. I no es tracta d'una qüestió fútil, ja que com en moltes altres ocasions s'està parlant més del fur que de l'ou. És cert que, fins ara, la política exterior que duia a terme la Generalitat en el marc de les competències que li atribueix l'Estatut estava representada a l'organigrama de l'Administració catalana per un secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, el rang immediatament inferior al de conseller. Però l'Estatut ni fixa ni preestableix quina ha de ser la denominació de les conselleries, la qual cosa es deixa, lògicament, al criteri polític de cada moment. Una altra cosa diferent és, en tot cas, quines són les seves competències i en aquest sentit podria ser impugnable que s'atribuís les que no li són pròpies, pel fet de correspondre a l'Estat.

El mateix succeiria, arribat el cas, si es designés un vicepresident d'Afers Exteriors. Si actua en el marc de les competències que li són pròpies, quin seria el problema? Però bé, tothom sap que, en última instància, el que preocupa no és el que faci la conselleria esmentada, sinó el que pot arribar a fer, amb una denominació en la qual es reconeix a si mateixa autonomia en política exterior. Raül Romeva, el titular del departament, ha assenyalat que la Generalitat continuarà fent política exterior, es posi com es posi el Govern de l'Estat. Sempre ha estat aquesta una qüestió espinosa amb els diferents governs espanyols, que només han transigit amb prou feines quan no han tingut més remei. O sigui, quan els vots nacionalistes o independentistes els han estat imprescindibles per mantenir el seu lloc en la Moncloa.

Però bé, com que bàsicament estem parlant de política, i això, a Espanya, en els últims temps és competència del Tribunal Constitucional, caldrà estar atents al fur més que a l'ou. Perquè, encara que sigui cert que el nom no fa a la cosa, també caldrà demostrar el contrari, oi?