Aquesta mateixa setmana el Consell de Ministres d'Alemanya ha aprovat un paquet de mesures per fer front als delictes d'odi (antisemitisme i en general l'extremisme de la dreta) davant d'una situació en la qual el país se sent amenaçat. L'alerta, segons el ministre d'Interior, Horst Seehofer, és "elevada".

Pot ser que no hagi vist a les notícies de l'estat espanyol la roda de premsa que va fer el ministre, en què feia referència al trio terrorista Clandestinitat Nacionalista (NSU) que en la dècada entre l'any 2000 i el 2009 van assassinar impunement tretze persones —nou immigrants, un policia, el polític local Walter Lübcke, dos jueus en l'atac antisemita a Halle— i que van generar múltiples actes de violència. Així va explicar la necessitat de les mesures que es prenen a partir d'ara des del govern alemany. No ho ha vist perquè no l'hi han explicat, esclar.

 
També va explicar que l'estat federal de Baviera ha considerat que el tiroteig produït el juliol de l'any 2016 en un centre comercial a Munic també va ser un acte de l'extrema dreta. Llavors van ser nou les persones assassinades.
 
Dins d'aquestes mesures, s'ha posat l'èmfasi en la persecució de l'odi que es produeix a Internet, s'endureix la llei sobre tinença d'armes (assenyalant que les armes no han d'estar mai en mans d'extremistes), s'implementaran també mesures de més protecció als polítics locals i es duran a terme mesures preventives per fomentar la democràcia.
 
Això succeeix a Alemanya, un país on fer la salutació nazi pot sortir molt car: fer apologia del nazisme està prohibit per la llei. Un país on han estat molt conscients de la barbàrie que va suposar al segle passat l'auge de la ideologia nazi, el supremacisme, el racisme, la xenofòbia i el conegut "dret penal d'autor" (que té en compte en primer lloc qui és el subjecte que es jutja en lloc dels fets).
 
A Itàlia, saludar de manera feixista és un delicte, segons va confirmar el 2016 el Tribunal Suprem. Es denomina apologia del feixisme.
 
A França, depèn del context, però en principi pot costar-te una multa de 1.500 euros.
 
A Espanya comprovem com, en contra de la línia general que han adoptat la majoria de països europeus —combatent la ideologia feixista— s'ha permès, per exemple, que una llei d'amnistia permeti que torturadors com Billy el Niño es passegin pel carrer i a més gaudeixin d'honors dins de la policia; veiem com des del govern es continua permetent l'existència d'una organització dedicada a enaltir el dictador Franco (la Fundació Francisco Franco ha arribat fins i tot a rebre subvencions de diners públics).
 
La llei de memòria històrica, al seu article 16, prohibeix de manera expressa fer manifestacions d'enaltiment de la dictadura al recinte del Valle de los Caídos. I fa uns dies, amb la ministra de justícia present, Dolores Delgado, els familiars i afins al dictador es van passar la llei per l'arc del triomf i allà ningú no va fer res; és més, des del govern han afirmat que no prendran mesures per això.
 
Ha estat precisament des del Parlament Europeu que han assenyalat la necessitat de prohibir la Fundació Francisco Franco, perquè es tracta d'una entitat que exalta una dictadura. Endevinin qui hi va votar en contra: el PP de Pablo Casado i de Cayetana.
 
No només es parlava en aquella resolució del Parlament Europeu de la Fundació Francisco Franco, sinó que també es feia referència a la necessària exhumació del Valle de los Caídos, així com es demanava a les autoritats espanyoles que suprimissin de manera efectiva tots els símbols i monuments que exaltin l'aixecament militar, la Guerra Civil i la dictadura de Franco.
 
El text del Parlament Europeu fa un repàs, no només del passat d'Europa, sinó del present, i adverteix de la necessitat de pendre mesures urgentment davant de l'avanç de l'extrema dreta. Pot llegir el text complet aquí: http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/RC-8-2018-0481_ES.html
 
De moment, a Espanya, el que estem veient és que victorejar Franco no és delicte (com ja va assenyalar la fiscalia davant de la denúncia que va posar Podemos pel que havia succeït en l'enterrament d'Utrera-Molina); tanmateix, fer comentaris en xarxes socials sobre la mort de Luis Carrero Blanco —feixista hereu del dictador Franco— pot costar-te fins a tres anys de presó perquè es considerar "enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes".
 
I permetre aquest tipus de qüestions no és qüestió de nostàlgics, sinó de connivència amb el feixisme. I té conseqüències directes i perilloses.
 
Discursos com el que va fer la setmana passada Santiago Abascal a Granada (https://diario16.com/santiago-abascal-recita-el-listado-de-personas-de-origen-musulman-que-reciben-ayudas-al-alquiler-mientras-los-militantes-abuchean/), en què manipulava el llistat de les persones que havien sol·licitat ajuts al lloguer a la Comunitat de Madrid tot recitant cognoms d'origen magribí mentre el públic esbroncava i xiulava, és un fet molt greu. En primer lloc, la manipulació del llistat per voler donar a entendre una cosa ben mesquina: que els immigrants consumeixen els recursos públics dels espanyols (com si els que tenen cognoms d'origen magribí no ho fossin); promoure aquesta idea dels espanyols primer; generar la falòrnia que els immigrants s'aprofiten del sistema... i haver de mentir i manipular per a això és un fet de tantíssima gravetat que una formació com Vox hauria d'estar prohibida en una democràcia europea.
 
Mentre l'extrema dreta sigui Vox, els altres seran dreta assenyada, liberals moderats, esquerra moderada i ves a saber què.
 
Per si algú té dubtes quan escolti l'aberrant discurs de Vox, que sàpiga que la immigració a Espanya aporta més a les arques de la seguretat social del que rep. Encara que no sigui aquest el tema del meu article, no vull deixar-ho passar, perquè em sembla gravíssim.
 
Però aquí ningú no diu ni fa res, perquè una formació ultradretana beneficia les altres: els serveix per ubicar-se al seu mapa polític. Mentre l'extrema dreta sigui Vox, els altres seran dreta assenyada, liberals moderats, esquerra moderada i ves a saber què. A més, intentar donar-li la culpa a l'independentisme català de l'aparició de Vox és una altra de les mentides que utilitzen els partits per veure si així treuen vots.
 
L'origen de Vox no és l'independentisme. L'origen de Vox és el franquisme. L'origen de Vox és la impunitat de l'extrema dreta a Espanya, és el fet que aquí no s'hagin depurat responsabilitats per les tortures, desaparicions, robatoris de nens, violacions, robatoris de propietats. L'origen de Vox és únicament l'absoluta impunitat del feixisme, la seva absoluta comoditat en les institucions, en les empreses, en les línies editorials dels mitjans de propaganda.
 
I mentre han viscut de l'erari públic, ells sí, i ningú no els ha incomodat, no feien soroll. Ha estat quan l'antifeixisme ha començat a guanyar eleccions en territoris com Euskadi i Catalunya, que s'han començat a regirar.
 
Mentrestant, allà els teníem: que li preguntin a Abascal com ha viscut tots aquests anys sota l'ala d'Esperanza Aguirre i de diners públics. Que els preguntin a tots els grupuscles d'extrema dreta d'on treuen el seu finançament i per què són intocables. M'ho confirmava una agent de policia l'altre dia en una manifestació a Madrid: mentre teníem un grup de feixistes, amb el braç dret aixecat i deixant anar burrades franquistes, la policia els servia de línia de contenció davant la manifestació en contra de la sentència al procés català a la Porta del Sol.
 
Allà vaig poder parlar amb una agent. Li vaig preguntar com era possible que estiguessin mostrant simbologia feixista, aixecant el braç i dient tot allò. Em va dir que perquè, senzillament, aquí no era delicte. I m'ho deia farta. M'explicava que aquests que teníem allà davant eren de famílies de molts diners, amb molt poder i que fessin el que fessin, al final eren intocables.
 
Un altre agent m'explicava fa anys que solen ser, precisament, aquests grups d'extrema dreta els qui s'organitzen, s'encaputxen, s'infiltren i generen aldarulls i violència en manifestacions. Precisament per provocar, per incriminar-ne d'altres, per aconseguir que la policia carregui contra tots i vinguin després les detencions, que mai no els solen tocar a ells. M'explicava que ells solen actuar sabent on poden comptar amb la complicitat d'alguns agents del cos que fan els ulls grossos perquè, precisament, tenen unes xarxes ben teixides en totes les institucions. Precisament, per això m'explicava l'agent que és un perill anar a una manifestació encaputxat: perquè aquest discurs de la por, del "si no et protegeixes, aniran contra tu", en realitat, és al revés. Si et cobreixes la cara, et faran pagar pel que facin aquells que se saben impunes. I ho tindràs molt difícil per demostrar que no eres tu.
 
La setmana passada agredien una fruitera gallega "perquè venia peres catalanes". Sembla ser que s'ha obert la investigació per un presumpte delicte d'odi.
 
Dies després, a Melilla, una monitora d'una ONG va decidir portar tres dels seus alumnes a berenar al McDonalds. Quan tenia la comanda feta i els nens esperant que els donessin la seva joguina, l'encarregat feia fora els petits del local, en considerar-los delinqüents.
 
I la mateixa setmana, la Falange protagonitzava titulars perquèhavia llogat la sala d'actes de l'Ateneu de Madrid per reunir-se, cantar el Cara al sol i fer formació amb la salutació feixista.
 
La circular sobre delictes d'odi que va emetre la Fiscalia General de l'Estat considera que també s'ha de protegir els nazis, ja que poden ser objecte de delictes d'odi. 
 
Són uns exemples molt directes i actuals. Perquè entenguem que el problema que tenim és el feixisme i la seva impunitat. Que estan intentant influir en l'opinió pública perquè sembli que el problema són els independentistes, quan en realitat, i la història així ho avala, tant l'independentisme basc com el català, incloses les dretes, sempre han estat antifeixistes. Precisament perquè tant al País Basc com a Catalunya tenen una majoria social antifeixista, estan intentant intoxicar-nos a tots els altres contra ells, per aconseguir que no puguem plantar-los cara de manera absoluta.
 
I si aquesta afirmació els resulta exagerada, recordin que la circular sobre delictes d'odi que va emetre la Fiscalia General de l'Estat considera que també s'ha de protegir els nazis, ja que poden ser objecte de delictes d'odi. Aquí li deixo, estimat lector, com a colofó a la meva columna d'avui, el paràgraf que rubricava la Fiscalia General: A la circular 7/2019, sobre pautes per interpretar els delictes d'odi tipificats a l'art. 510 CP, l'organisme assenyala que "l'origen del delicte d'odi està relacionat amb la protecció als col·lectius desfavorits", però desvincula la "vulnerabilitat d'un col·lectiu com a "element del tipus delictiu que requereixi ser acreditat", i aclreix que és el legislador qui, "en incloure'l en el tipus penal, pren com a punt de partida aquesta vulnerabilitat". El document assenyala que tampoc no és un element delictiu a acreditar "el valor ètic que pugui tenir el subjecte passiu" del presumpte delicte, per la qual cosa "una agressió a una persona d'ideologia nazi, o la incitació a l'odi envers tal col·lectiu, pot ser inclosa en aquest tipus de delictes".
T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Bea Talegón
Opinió Les dobles vares de mesurar Bea Talegón
Bea Talegón
Opinió Seny i rauxa Bea Talegón