Diuen que el que no s'explica, en segons quins casos, no existeix. I una cosa semblant està passant amb moltes morts que s'estan produint a causa de la Covid-19.

Segurament a Catalunya són més conscients del que ha passat aquesta setmana, perquè n'han tingut la culpa. Ells han estat els responsables de forçar que es canviïn els criteris per donar les dades oficials des del Ministeri de Sanitat d'Espanya.

Resulta que fa més d'un mes que tenim xifres diàries que en realitat no són el que pensàvem. No són exactes ni fan referència a la realitat aquestes graelles que cada matí, cap a les dotze, ens arriben des del Ministeri perquè en puguem informar.

Ja durant els primers dies vaig poder comprovar que les xifres que feien referència a Castella-la Manxa no eren correctes: em van contactar metges des de l'UCI de l'Hospital de Guadalajara per explicar-me que les quantitats que apareixien publicades sobre els ingressats a la unitat de cures intensives no eren correctes. Em vaig posar en contacte amb les instàncies governamentals i, efectivament, va saltar la llebre. En aquella ocasió ens van dir que havia estat un "error", que en lloc d'onze en van posar dos, i que traurien una nota de premsa per explicar-ho. I ho van fer.

Tanmateix, dos dies després, vaig començar a rebre avisos de personal sanitari de diferents parts de l'estat espanyol per dir-me que estava passant el mateix: que no s'estaven comptant molts dels casos que ells estaven atenent als domicilis, per exemple. I va ser així com, a poc a poc, ens vam assabentar que només s'estaven comptabilitzant les persones que morien hospitalitzades, i confirmades per Covid-19. O sigui: que aquelles persones que haguessin mort a casa seva, a residències d'avis o a centres d'atenció a persones discapacitades no s'estaven afegint a les dades oficials.

Amb raó em deien els sanitaris que ells calculaven que la realitat la trobaríem multiplicant per tres, com a mínim, el que ens explicaven els informes oficials.

Precisament en poblacions molt envellides, el fet que no hi hagués claredat sobre aquest assumpte els permetia fugir d'estudi del que passava a les seves regions

I mentre estàvem recollint aquesta informació, a França van denunciar precisament que el govern no estava comptabilitzant les persones mortes en residències de gent gran. El mateix que havia passat a Itàlia. I van començar a reportar-se xifres escandaloses del que estava passant en aquells llocs on les persones grans morien. Però continuaven sense afegir-se a les dades oficials que reportava Espanya cada matí.

El personal sanitari em deia que no entenia (ni entén) com és possible que a les persones mortes amb símptomes no se'ls faci cap tipus de prova o autòpsia per deixar clar si estaven o no infectats.

I és que estem davant d'una pandèmia global, i dic jo —que no soc ningú— que caldria tenir tot això ben estudiat, cas per cas, i tenir clar qui està infectat, amb qui ha estat, on ha anat i qui ha pogut infectar. No és que sigui idea meva, és que és el que han estat dient els experts des del primer moment. Que el més important era fer proves a tothom per identificar els casos infectats i tallar així amb la transmissió. Perquè un dels principals problemes que té aquest virus és la seva enorme capacitat de contagi.

Investigadors del CSIC es pregunten com és possible que, podent fer tests massius i a baixíssim cost, estiguin esperant a poder fer-los a causa de complicacions burocràtiques des de fa setmanes.

Es demanen tests i arriben defectuosos. Un altre cop a perdre temps.

Aquesta setmana Catalunya va sortir de la línia que s'havia marcat fins ara: va començar a reportar les morts en residències, i des del govern de l'Estat els van acusar de "voler confondre" amb les xifres. Voler confondre. Voler confondre? Aportar dades és voler confondre, sorprenentment. I el govern espanyol semblava molest, seria perquè de sobte calia sumar més de dos mil morts a les xifres oficials? Si no era per aquesta raó, feia aquesta sensació. Però dos dies després, es van canviar els criteris i el Ministeri de Sanitat va començar a demanar a totes les regions que reportessin les xifres incloent les morts en residències.

Alguns segurament han serrat les dents, perquè precisament en poblacions molt envellides, el fet que no hi hagués claredat sobre aquest assumpte els permetia fugir d'estudi del que passava a les seves regions. Per posar un exemple, a la regió on jo visc, Castella-la Manxa, el seu president s'està fent molt conegut per les declaracions absolutament vergonyoses en els mitjans de comunicació. Emiliano García Page no perd cap oportunitat per restar importància al tema de la pandèmia, des de qüestionar que es tanquessin escoles fins fa pocs dies que feia comentaris inacceptables sobre les xifres reportades.

Què ha passat quan Catalunya ha estirat la manta? Doncs que ha estat una cascada i han hagut de començar a reconèixer dades que fins ara no es donaven. I precisament a la meva regió, s'han donat per primera vegada les dades de persones "sospitoses" d'haver mort per Covid-19 a residències d'avis. La xifra que ha donat el conseller de Sanitat és de 898 morts més.

Se suposa que aquí tenim 16.349 casos confirmats (i s'ha reconegut que n'hi pot haver uns altres 14.000 més sense confirmar) i se suposa que portem 1.913 morts.

Dic "se suposa" perquè ara ja és complicat creure's les coses. Tampoc les oficials. I si estem tots tancats a casa, com ningú informi d'aquests temes, és molt més complicat que les coses es comentin al carrer. Però, miri, la culpa l'ha tingut Catalunya, ja ho veu. Fins que el Govern no ha estirat la manta, no han començat les altres regions a haver de donar explicacions (i més que n'hauran de donar).

Divendres passat la Fiscalia ja anunciava l'obertura d'una investigació de, almenys, 38 residències d'avis a les Canàries, Cantàbria, País Valencià, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya i Madrid per presumptes delictes d'abandonament, maltractaments i imprudència, entre d'altres.

Per cert, dels nous contagis que es reporten cada dia, resulta que només es comptabilitzen els que són simptomàtics. No es comptabilitzen els asimptomàtics. O sigui, que les persones que es fan el test, donen positiu, però no tenen símptomes, tampoc no s'estan tenint en compte al report oficial diari.

Algú entén alguna cosa?