Deia ahir Zapatero que era molt difícil explicar el que passava a Veneçuela perquè el 90% dels mitjans de comunicació estaven donant informació esbiaixada, d'una sola tendència. Ell, que ha anat gairebé quaranta vegades al terreny, coneix de primera mà la realitat i els problemes als quals s'està enfrontant la societat veneçolana. I assegurava a qui escoltava que no tenia res a veure el que ell havia viscut en primera persona amb la idea que es tenia des d'aquí. Els culpables: els mitjans de comunicació; i els responsables: qui els financen.

El mateix passa amb Catalunya, ho sabem i ho hem denunciat en múltiples ocasions. En la meva pròpia experiència sé el que volia dir Zapatero, ja que és el que jo he viscut aquests anys intentant explicar a Castella que el que els expliquen és mentida. Una vegada i una altra.

I Bolívia? Què està passant a Bolívia? Doncs si fa no fa el mateix. La versió falsa d'unes eleccions manipulades i les dades d'un govern que ha tret un país de la pobresa sense doblegar-se als principis del neoliberalisme. Qualsevol excusa ha estat bona per explicar un relat que justifiqui des de la mirada dels ulls llunyans una intervenció absolutament il·legítima sobre una terra governada per un indígena al servei del seu poble. Parlava Zapatero del 90% dels mitjans explicant informació interessada. A Bolívia, és que ni tan sols parlen del que està passant. Fins i tot en les mentides la pobresa fa que potser no sigui necessari activar la maquinària per convèncer-nos del que vulguin inventar-se per arrasar un país amb recursos naturals.

És cridaner com precisament els qui s'encarreguen de crear els relats falsos després siguin els que proven de convèncer-nos de la importància de destapar les fake news

Evo donava un discurs aquesta setmana des de l'Argentina. Gairebé ningú no en va parlar aquí. Com gairebé ningú no sap en quina situació es troba Lula actualment, a qui la persecució interessada de les togues ha apartat també del poder d'una forma aberrant davant de la inacció de la resta de món.

És cridaner com precisament els qui s'encarreguen de crear els relats falsos després siguin els que proven de convèncer-nos de la importància de destapar les fake news. I per a això creen eines amb l'objectiu de desmentir aquest o aquella bola, però mai no aborden les qüestions com ara què està passant en l'esfera política i social de tants llocs que estan sent ara intervinguts per fosques ombres que, precisament, utilitzen la mentida per justificar les seves aberrants actuacions.

Estem davant d'una nova onada intervencionista que s'assembla molt a la que va començar a mitjans i finals del segle passat. Recorden Allende? Joan Garcés relata de manera immillorable com es van anar produint els "cops" arreu del planeta a Soberanos e intervenidos. Val la pena recuperar aquesta lectura per entendre el que passa en els nostres dies, i evitar així que ens facin passar bou per bèstia grossa.

La defensa dels pobles i de la seva capacitat de gestionar els seus territoris i els seus recursos fa necessària la crida a la fraternitat internacional. Va ser una màxima de la Internacional i avui torna a ser necessària davant de l'abús dels drets i llibertats a massa llocs.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat