Pérez Reverte ha protagonitzat una discussió amb Xavier Sala-i-Martin pel paper dels mitjans internacionals en la denúncia del paper de l'Estat amb l'assumpte català.

En aquest mateix sentit el diputat de Ciutadans Girauta, el passat mes d'octubre al Congrés dels Diputats, feia aquesta pregunta:

Suposo que el Senyor Girauta es refereix a publicacions en mitjans internacionals com aquestes:

- A Portugal: "Catalunya: l'exministra exiliada a Escòcia s'entrega a les autoritats". Sí, es refereix a Clara Ponsatí i parla d'ella com "exministra exiliada".

- Per la seva part, Financial Times i Le Soir parlen de Puigdemont com a "president exiliat"

- A Alemanya, el diari Der Spiegel es dirigeix als alemanys en defensa de Catalunya

- El New York Times, aquesta setmana, criticava l'actuació del govern espanyol respecte a Catalunya

- The Times, en la mateixa línia, publicava aquest dur editorial

- A Dinamarca, el diari danès Jyllands-Posten, critica la falta de neutralitat de la justícia espanyola i posa en dubte que sigui un estat de dret, segons s'informa en aquesta peça

Qui pogués pensar que això és cosa dels mitjans de comunicació s'equivoca. Poden veure de primera mà les declaracions del ministre d'Afers Exteriors d'Escòcia on manifesta en seu parlamentària el rebuig per part del govern escocès respecte a l'euroordre presentada per Espanya.

I després de rebutjar per part de la justícia escocesa l'extradició de Clara Ponsatí, aquesta era la portada d'un dels seus diaris.

ponsatí the national portada

Amb tot, es podria preguntar-se si no són els mitjans de comunicació majoritaris espanyols els que potser no estan informant d'una manera objectiva i imparcial sobre el que realment succeeix. Aquest agraïment exprés per part de la cap de premsa del president Mariano Rajoy podria fer-nos sospitar que, més aviat, succeeix el contrari.

Els mitjans d'informació són el quart poder. I potser seria el moment de preguntar-se fins on són responsables de la confusió, de la falta d'informació veraç de la ciutadania i de la tensió social que estan provocant.

Per cert: sobre la publicació de notícies falses, tal com està succeint aquests dies, en parlarem un altre dia. Espero que el senyor Girauta també faci una pregunta en el Congrés sobre això.