Dissabte passat, 14 d'abril, milers de persones es van manifestar a Pamplona per demanar justícia per als vuit joves d'Altsasu. Demanaven la llibertat i l'absolució per una baralla que es va produir l'octubre del 2016 en una discoteca, i que està sent jutjada a l'Audiència Nacional com un acte de terrorisme.

La fiscalia demana penes que sumen més de 370 anys de presó. Amnistia Internacional ja s'ha pronunciat: qualsevol cosa no pot ni ha de ser considerada terrorisme, rebutjant així la decisió de considerar aquests fets com un delicte de terrorisme.

L'any 2016, 270 agents de la Guàrdia Civil van ser agredits a tot Espanya. En cap d'aquests casos no es va considerar que pogués tractar-se d'un delicte de terrorisme. Sense anar més lluny, el net de Franco va arrossegar amb el seu vehicle dos agents de la Guàrdia Civil i la condemna, lluny de catalogar-se dins d'un delicte de terrorisme, ha estat de 30 mesos de presó.

Algunes víctimes per terrorisme es mostren dolgudes. Sense deixar de condemnar el fet, posar-lo al mateix nivell que un tret al clatell o un atemptat amb bombes resulta desproporcionat, i a més a més, hi ha la possibilitat de banalitzar el que realment significa el terrorisme.

I és que, efectivament, la fiscalia està demanant més condemna per a aquestes agressions (que segons fets provats, van ocasionar lesions a un turmell), que en els atemptats que van patir persones com Eduardo Madina, Gorka Landaburu o Eduardo Puelles. I és que en l'atemptat que Madina va patir, que gairebé li costa la vida, es van demanar 20 anys, mentre que per a aquest en demanen 60 a un dels encausats.

Com és possible? Gràcies a la modificació del Codi Penal feta el 2015, que no hagués estat possible si el PSOE no li hagués donat suport. Ara la definició de terrorisme és massa àmplia i això fa que puguem estar veient aquests dies persones que, havent participat en activitats que en altres temps podrien haver-se considerat desordres públics, o fins i tot desobediència a l'autoritat, com en els casos dels CDR de Catalunya, ara puguin ser investigats com a presumptes actes de terrorisme.

Com ha dit recentment una víctima d'ETA: si tot és terrorisme, al final, res no ho és.