Imagina't que se't trenca el mòbil i t'ofereixen com a recanvi dos vasos de plàstic units per un fil. Doncs això és el que li passa al constitucionalisme a Catalunya. Els seus estrategs han decidit ara presentar un nou think tank liderat per The Walking Dead: Josep Piqué (un llarg viatge del PSUC al PP), Francesc de Carreras (el mateix però amb final a C's) i Josep Borrell, encara en la PSOE. Segons el digital Crónica Global, aquest trio d'asos representa l'última esperança blanca de l'ordre constitucional a Catalunya. No sé. Més aviat sembla una altra amenaça a la convivència a Catalunya.

Al capdavant de la principal aerolínia que opera a Barcelona (de moment), Piqué –exministre defenestrat– descartava l'aeroport del Prat com a hub internacional en benefici de (mai no ho endevinaries) Barajas. Naturalment, la vida ja l'està desmentint. Un altre dels seus grans èxits va ser polir-se uns centenars de milions de Kuwait en empreses com Ercros, companyia que va abocar tones de residus tòxics a Flix mentre rebia quantitats ingents de diners públics en forma d'ajuts i subvencions. Se sap que la contaminació de rius és tendència en l'ecosocialisme del passat i del present.

Els estrategs del constitucionalisme a Catalunya han decidit ara presentar un nou 'think tank' liderat per The Walking Dead

De Carreras, per la seva part, considera que la reforma constitucional no resoldrà el "problema català" i utilitza arguments potser acadèmics per convèncer-nos-en. Aquest catedràtic de Dret Constitucional i fundador de Ciutadans advoca per l'abolició dels drets civils dels ciutadans de Catalunya i l'aplicació de l'estat de setge. Tal qual. Així és com la Constitució garanteix els teus drets i llibertats: retirant-te'ls i vigilant-te amb l'exèrcit.

Què dir ara de Borrell. Ja va demostrar la seva habilitat amb els arguments acadèmics quan va decidir que la millor defensa contra el dèficit fiscal era fer-nos creure que els deutes no es paguen, en una gran demostració de coherència del que representa ser espanyol. Entre els Greatest Hits de l'exministre d'Obres Públiques i expresident del Parlament Europeu figuren també la designació de corruptes en càrrecs públics, la seva dimissió forçosa de l'Institut Universitari Europeu per mentir sobre les greus incompatibilitats i l'actual implicació en una investigació penal per administració deslleial i falsedat documental a Abengoa, empresa també regada amb diners públics i un altre exemple (més) de l'èxit internacional de la Marca Espanya.

Quina serà la pròxima solució constitucionalista al "problema català"? Esperem que no vingui de la mà d'un príncep nigerià.

Sembla broma. Qui es creurà que persones tan desacreditades políticament i professionalment puguin "combatre l'independentisme català amb arguments acadèmics, allunyats de l'emocionalitat". Les seves trajectòries són el resum perfecte de l'Operació Catalunya: una al·legoria de la deshonestedat i una altra manifestació de malbaratament amb els diners dels contribuents.

A veure, el "problema català"... no deuen ser ells? Seriosament, si fos espanyolista em posaria a plorar

L'espanyolisme està en baixa forma? Perquè fins a les últimes veus en defensa del constitucionalisme a la premsa internacional arriben en forma de peces sense firmar o de la mà del corresponsal de confiança de José María Aznar. Un tipus que té Dolça Catalunya com a font d'informació. Has de riure.

Els independentistes deuen estar celebrant que el constitucionalisme demostra una altra vegada que manca de projecte si això és el millor que pot oferir –més enllà del tradicional flirteig amb l'extrema dreta i variades organitzacions filofeixistes i neonazis. Dubto que ningú que apreciï la Constitució espanyola s'alegri que aquesta mena de personatges donin la cara per ella. A veure, el "problema català"... no deuen ser ells? Seriosament, si fos espanyolista, em posaria a plorar.