Que sí, que es veu que és legal que uns encaputxats truquin a la porta de casa teva de matinada i que no siguin el lleter sinó els del “que te pego, leche”.

Que sí, que els colpistes no mereixen altra cosa que canya i que, d'ofici, són culpables de tot i tenen prohibit manifestar-se i protestar.

Que sí, que és un gran delicte tallar una estona les vies de l’AVE i, en canvi, no passa res si talles durant dies una de les principals avingudes del centre de BCN.

Sí, sí, i també sé que aquí comences fotent nou persones a la presó acusades d'uns delictes impossibles i que es fonamenten en informes inventats elaborats amb retalls de premsa i acabes detenint gent per donar-los una trista citació. I que ho fas sense cap ordre judicial i amb la justícia simplement “assabentada” de la cosa.

Tot això ja ho sabem, però un cop més... les formes!!! Sisplau, les formes! Hooooome, facin veure que són un país normal i mantinguin les formes!!! Hooome, que no sembli que això és Turquia o el Iemen... A més, dissimular és molt bonic. I sa!

Perquè en un país normal no és gaire normal detenir dos alcaldes, un periodista i nou persones més tal com ha succeït avui i que ningú surti a donar cap explicació.

Perquè, a veure, el ministre de l'Interior té alguna cosa a dir sobre això d'avui? N'estava al corrent? El senyor ministre de l'Interior controla la policia o el cos va al seu aire i decideix fer les coses tal com li peta? El senyor ministre sap que han impedit a un advocat entrar en una comissaria de policia on hi havia detinguts clients seus perquè aquest advocat s'ha adreçat en català al senyor policia que hi havia a la porta? I si ho sap, té alguna opinió al respecte? Té algun comentari a fer?

El cap del Cuerpo Nacional de Policia seria tan amable d'explicar-nos què ha passat avui, amb quins criteris han actuat i com, qui i per què s'ha decidit fer el que han fet? No, com per saber si a partir d'ara és delicte manifestar-se. O millor dir, si és delicte que es manifesti segon qui i segons com.

Algú té alguna cosa a dir sobre això d'avui? Bàsicament perquè això que ha passat avui no és normal. Serà molt legal, però no és gaire normal. Emmanillar gent i endur-se-la a comissaria per donar-li una citació serà normal a la Xina, però a l'Europa occidental les coses es fan (o es feien) d'una altra manera.

Perquè, sap què passa? Que si ningú surt a donar cap explicació, vol dir que ningú té res a dir. I si ningú té res a dir, voldrà dir que això d'avui és un escarment. És un avís. I resulta que ni el poder executiu, ni el poder judicial, ni el poder policial estan per escarmentar ni per donar avisos sinó per donar explicacions de les seves actuacions. Ah, i fer-les d'una manera normal i proporcionada.

Bé, o així funciona la cosa en els països normals. I, com que se suposa que ho som...