No falla mai. Quan a l'argumentari de l'Estat hi apareix un concepte-argument creat per desqualificar o per ser aplicat negativament als indepes, és que és autoaplicable. I multiplicat per un número de 5 xifres. Algun dia el Gobierno del PP dirà una veritat, dirà una cosa que no és inventada, explicarà un fet sense manipular i no tergiversarà la realitat. Algun dia. Si el món no s'acaba abans.

Quan el Gobierno del PP parla durant mesos que la societat catalana és violenta, apareixen les imatges de la salvatjada del dia 1 d'octubre. Una violència tan comprovable com gratuïta que ha posat els pèls de punta a la premsa i l'opinió pública europea. I quan apareixen les imatges i les veu mig món, surt el ministre d'exteriors del Govern del PP, el senyor Alfonso Dastis, en una entrevista a Andrew Marr a la BBC i diu que les imatges són falses. I quan el periodista, atònit, exclama: “M'està vostè dient que aquestes imatges que la gent ha vist de la Policia espanyola intervenint agressivament als col·legis electorals són imatges falses, que no van succeir?, la resposta d’ Alfonso Faktis, el rei de la fake news, és: “No dic que totes ho siguin, però algunes sí que ho són. Com dic, si va haver-hi ús de la força, com es pot veure a les imatges, és un ús proporcionat”.  

I quan va aparèixer l’informe oficial definitiu sobre els ferits, va resultar que el balanç va ser de 1.066 ferits, 23 d'ells més grans de 79 anys i dos menors d’11. Abans, per descomptat, la xifra havia estat negada, s'havia dubtat de la professionalitat dels serveis mèdics i se'ls havia acusat de mentir. Mentre, de la xifra de presumptes ferits a les files de la policia i la guàrdia civil, que va pujar dels 39 inicials a 431 en poques hores, no n'hem sabut res més. Ni un comunicat mèdic, ni una prova, ni una foto. RES!

Quan el gobierno del PP parla de “restablir la Constitució” ho diu qui va fer president del TC un militant seu. Un militant, per cert, que de jove va significar-se per les seves activitats anticonstitucionals, com molt bé recorden els seus companys d'estudis que expliquen performances del xicot que incloïen la crema d'exemplars de la Constitució.

Quan el gobierno del PP s’abraça a la Constitució com si fos un llibre sagrat, ho fa un partit que va rebutjar el text aprovat al Congrés dels Diputats amb 5 vots contraris i 3 abstencions. Per cert, un dels que va abstenir-se va ser Álvaro Lapuerta, tresorer del PP entre el 1993 i el 2008 i imputat pel cas Bárcenas.

Quan el sector dur del PP converteix la Constitució en dogma, oblida que José María Aznar, qui va presidir el partit i el govern, va demanar l'abstenció al referèndum constitucional.

Quan l'actual president d'un govern del PP nega la possibilitat de fer cap referèndum “porqué no puedo ni quiero”, oblida que l'octubre del 1978 Manuel Fraga va criticar la Constitució amb l'argument que “instituciones claves de democracia semidirecta, como el referéndum, han quedado inoportuna e indebidamente recortadas”.

Quan el gobierno del PP usa el concepte “6 i 7 de setembre” com un mantra goebbelsià destinat a demostrar que Catalunya és una mena de dictadura bananera, oblida que si el sistema aplicat és condemnable, ho hauria de ser sempre. També quan va ser usat al Congrés dels Diputats. Quan l’apliquen ells es tapa la qüestió i no passa res. Quan l’apliquen altres és un atac a la democràcia.

Quan el gobierno del PP parla d'adoctrinament a les escoles, de quines escoles parla? Avui fa 8 dies que Xavier García Albiol va anar al programa d'en Ricard Ustrell a TV3 i va mostrar un vídeo amb el seu telèfon mòbil on, presumptament, s'hi adoctrinaven i s'hi manipulaven nens. Se li va preguntar de quina escola era. Ni idea. Se li van demanar exemples concrets. Ni un. Se li va demanar la llista d'escoles on es practica l'adoctrinament. “Ara no la tinc aquí, però si vol la hi faig arribar”. D'això fa 8 dies i la llista encara no ha arribat al programa. Per cert, el gobierno del PP parla d'adoctrinament a les escoles en base a vídeos falsos que circulen per la xarxa.

El gobierno del PP diu que TV3 adoctrina i manipula, però resulta que l’últim informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) diu entre altres coses que l’1 d'octubre TV3 va donar veu a 7 partits diferents i La1 i Telecinco a 4, cap d'ells sobiranista. Diu que TVE Sant Cugat va dedicar el 88,4% del temps al Gobierno i al 15,5% al Govern. Diu que La1, Antena 3 i TVE Sant Cugat no van destacar a les seves informacions la violència policial i que TV3 van ser els únics que van donar veu a la ciutadania.

I, finalment, el gobierno del PP fa setmanes que parla de Cop d'Estat per referir-se al referèndum. Bé, doncs resulta que després de l'aplicació del 155 és quan queda realment acreditat el que és un cop d'Estat i el que és exactament incomplir i vulnerar la Constitució i que qui ho ha fet ha estat Mariano Rajoy​.

Però al món de les fake news i la postveritat, els mentiders sempre són els altres.