Croàcia fa història i es classifica per primer cop per a la final d'un Mundial gràcies a un gol de Mandzukic a la pròrroga (2-1). La selecció de Rakitic ha eliminat Anglaterra i s'enfrontarà a França, que va guanyar Bèlgica en l'altra semifinal, per convertir-se en la millor selecció del món a Rússia. Els de Southgate diuen adeu al seu somni i s'acomiadaran de la Copa del Món del 2018 amb el partit pel tercer i quart lloc.

Trippier honora Beckham

El Mundial és un aparador pels futbolistes que el disputen, tant pels que es consagren com pels que es donen a conèixer. Rakitic, Modric, Kane i Dele Alli han format part del primer grup mentre d'altres com Rebic, Maguire, Pickford o Henderson han utilitzat el torneig per fer arribar el seu nom arreu. Col·lectivament, disputar una semifinal d'una Copa del Món té molts al·licients; individualment, però, la competició internacional més important també ofereix molts estímuls als seus participants.

Avui, Trippier ha estat el que més clar ho ha tingut. Per la seva influència en el joc i en el resultat. Quan només s'havien disputat cinc minuts, el lateral ha afusellat Subasic amb un llançament de falta immaculat contra el qual el porter croat no ha pogut fer res. El futbolista del Tottenham s'ha vestit de David Beckham (el cèlebre exfutbolista era l'únic jugador anglès que havia marcat alguna diana de falta directa durant un Mundial) i ha trastocat els plans de Croàcia. 0-1. Com en totes eliminatòries anteriors, els de Dalic havien d'anar a remolc.

El gol de Trippier ha estat el plugim previ a una tempesta ofensiva que ha posat contra les cordes els balcànics. Southgate ha confiat en l'onze de gala que ha tornat a fer somriure el seu país 28 anys després i aquest ha tornat a respondre. Rakitic i Modric s'han fos entre el poblat mig del camp britànic. Lluny de conformar-se amb el resultat i fidel al que l'ha fet tornar a ser gran, Anglaterra ha seguit buscant el segon gol. Subasic i la falta d'encert de Kane, que ha fallat algunes ocasions que no acostuma a perdonar, han evitat que els croats haguessin de tirar la tovallola abans d'arribar al descans.

Croàcia mai es rendeix

No obstant això, Rússia està sent escenari d'un dels Mundials més imprevisibles dels últims temps i el matx d'avui ha estat la clara representació del que s'ha viscut durant l'últim mes. I és que el partit s'ha girat com un mitjó: Croàcia ha necessitat un quart d'hora de represa per aconseguir millorar les sensacions, però un cop ho ha fet els anglesos han perdut la seva empenta. La seva superioritat s'ha difuminat i Pickford ha començat a veure com els seus rivals s'apropaven a la porteria que defensava.

Perisic ha estat l'encarregat de premiar la insistència balcànica i ha igualat el duel. El davanter de l'Inter de Milà s'ha anticipat en una centrada de Vrsaljko des de la dreta, ha col·locat la punta del peu i ha caducat el resultat que havia mostrat el marcador de l'Estadi Lujniki durant més de seixanta minuts. El gol ha animat uns i ha deprimit els altres. Els de Dalic se n'han assabentat, han olorat la sang i han intentat fer més gran la ferida. Southgate no sabia què fer perquè la reacció croata no acabés amb el somni del seu país. El mateix Perisic ha tingut a les seves botes sortejar la pròrroga, però el seu xut s'ha estavellat contra el pal.

No haurà estat la selecció més vistosa, però Croàcia ha demostrat una competitivitat exemplar durant el Mundial. Més, fins i tot, que la històrica generació del 1998 de Prosinecki i companyia. El temps extra ha estat completament equilibrat. L'atreviment ha perdut la partida contra l'especulació. En competicions entre seleccions, la por a perdre sempre pesa més que les ganes de guanyar. Anglaterra, força cansada, ha posat a prova Subasic en alguna ocasió puntual, mentre que Pickford ha pogut relaxar-se després d'una segona meitat de molta exigència.

Quan tot semblava indicar que el partit es decidiria als penals, Mandzukic ho ha evitat. El '17' ha recollit una bona assistència amb el cap de Perisic i ha fet el segon gol del seu equip amb una rematada creuada. La força dels més de quatre milions d'habitants croats s'ha traslladat a la cuixa esquerra del davanter de la Juventus i la pilota s'ha introduït a la porteria anglesa tot teledirigint, per primer cop a la història de Croàcia, el seu combinat nacional a la final d'una Copa del Món. França segueix sent la gran favorita a emportar-se el Mundial de Rússia, però els de Dalic li han enviat un missatge clar: guanyar-los no serà quelcom senzill.