Una rematada de cap de Samuel Umtiti a l'inici de la segona meitat ha decidit la final anticipada del Mundial de Rússia 2018 (1-0). França ha aprofitat l'estratègia per arribar a la tercera final mundialista de la seva història i deixa a les portes la Bèlgica entrenada pel català Robert Martínez.

Limitar les virtuts

El penúltim pas del Mundial, potser el més difícil de fer. No hi pot haver excessiu risc, ni tampoc ser massa conservador. Però Bèlgica i França han ofert un dels millors duels de tot el torneig. Per joc, per estratègia, per rendiment i per noms ha estat una final anticipada.

Els bleus han sortit amb el seu onze més fiable, mentre que els red devils tampoc s'han reservat gran cosa, però Robert Martínez ha canviat certes peces per buscar la consistència. I el partit ha començat i la igualtat ha aparegut.

Veïns geogràfics i també com veïns sobre la gespa de l'estadi de Sant Petersburg. Entre ells es coneixen tant, fins el punt d'haver-se enfrontat anteriorment 73 vegades en la seva història, que no hi ha hagut sorpreses destacables. S'han intentat limitar les virtuts.

A un pas de la glòria

Però el partit, com en gran part dels duels igualats, ha anat a fases. Primer la pilota ha estat francesa, però als deu minuts Bèlgica ja tenia el domini total. I a partir d'aquí un quart d'hora de setge belga.

Hazard i De Bruyne, un maldecap per a la defensa francesa. Però Lloris, Varane i Umtiti s'han fet grans a la seva àrea, I Kanté ha exhibit un repertori espectacular de recuperacions. Els red devils han tingut moltes opcions per marcar, però al final res de res.

I si França s'ha salvat, els següents vint minuts fins al descans han estat els futbolistes entrenats per Didier Deschamps els que han posat una marxa més. Ara pilota cap al bàndol francès i moltes ocasions per avançar-se. Griezmann, Mbappé i Giroud com a principals amenaces. I ha hagut d'aparèixer Courtois, també amb una defensa belga molt consistent, per evitar el primer gol.

Els dos equips s'han anat contrarestant i el marcador no s'ha mogut. Tant els bleus com els red devils s'han quedat a un pas de la glòria en un partit que començava a demanar gols a crits.

Umtiti decideix

I només s'ha hagut d'esperar a la xerrada de la mitja part per canviar la mentalitat. Córner francès al minut 51, serveix Griezmann i Umtiti remata a gol. El central blaugrana començava a decidir la primera semifinal del Mundial, i aleshores ha canviat el partit.

El risc ha aparegut. Bèlgica, obligada a atacar, no només ha fet un pas endavant, sinó que n'ha fet més d'un. De Bruyne s'ha convertit en el far de l'equip, Hazard en l'esperança i Fellaini en el rematador. Des del minut 51 al final amb els belgues anant a per totes. Però han trobat molt a faltar la gana golejadora de Lukaku, esborrat per la defensa francesa.

Els bleus han intentat aprofitar les jugades a pilota aturada i els contracops per donar l'estocada definitiva al partit, però no ho han acabat aconseguint. Tot i això, no hi ha hagut més sorpreses.

Un grandíssim partit que s'ha conclòs amb França ja a la final del Mundial gràcies a Umtiti. Tercera final mundialista dels francesos en la seva història (1998, 2006 i 2018) per intentar aixecar la Copa del Món. I la Bèlgica del català Robert Martínez no pot aconseguir la millor gesta de la història del país, però podria millorar la quarta posició del Mundial de Mèxic 1986.