L'Ibex ha tancat molt bé el primer dia de l'any, amb els 9.400 punts gràcies a unes dades econòmiques molt esperançadores. L'Eurostoxx s'ha comportat com un gran convidat a la festa.

S'han quedat sols per dia festiu a les grans places financeres, però tots dos índexs han donat als mercats globals un toc d'optimisme que va mancar en finalitzar el 2016.

La indústria ha estat la gran protagonista de la jornada. Per a l'economia espanyola, l'activitat de fabricació el mes de desembre -mesurat pel PMI- ha assolit el seu ritme més important en 11 mesos, fins a 55,3 punts davant de 54,5 al novembre, segons les enquestes de l'empresa Makrit entre gestors de compra. A partir de 50 punts és senyal d'expansió, "que té ara un panorama més encoratjador", segons l'economista sènior de la firma Andrew Karrker. Les noves comandes pugen a 57,1, cosa que revela millors pronòstics per al 2017.

A més, la matriculació de turismes a Espanya ha pujat un 10,9% el 2016 i el preu mitjà de l'habitatge nou va créixer l'any passat un 3,3%, el primer augment en nou anys, que segons la Societat de Taxació pot significar l'inici d'una recuperació del sector.

A l'Eurozona, la indústria ha entrat el nou any amb passos igualment sòlids, amb un PMI de 54,9 punts, el millor nivell des del 2011. A Alemanya, el nombre de treballadors ocupats també ha assolit un màxim similar.

Simultàniament, s'ha produït una millora en el deute europeu, amb el rendiment dels bons a deu anys espanyols, portuguesos i italians baixant gairebé 8 punts. El Banc d'Espanya ha confirmat que l'euribor va caure al -0,008% al desembre.

A l'Ibex ha sobresortit OHL, que ha guanyat més d'un 10% després de patir un exercici molt difícil el 2016 per millorar en les últimes jornades amb l'entrada del Santander. Caixabank, el Sabadell, FCC i IAG l'han acompanyat amb fortes pujades, amb la resta mantenint un bon to.

La nota trista de la jornada ha estat la mort de José Ángel Sánchez Asiaín, expresident del BBVA, la figura i paper del qual van ser reconeguts per responsables del sector bancari.