El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha retirat més de 220 passaports diplomàtics entre els quals hi ha els de diversos parlamentaris ucraïnesos, per sortir del país en ple conflicte armat amb Rússia. Segons l'agència ucraïnesa de notícies UNIAN, aquesta mesura s'ha adoptat després que alguns dels beneficiaris de passaports diplomàtics s'han escudat en viatges oficials de negocis per sortir del país. D'acord amb l'agència, el president Zelenski ha mostrat el seu enuig pels viatges d'aquests parlamentaris, que han utilitzat assumptes laborals per fer activitats d'oci.

Un dels casos més notoris és el de Nikolai Tischenko, membre del partit oficialista Servent del Poble, que va viatjar a la República Txeca per acudir a una gala benèfica. La notícia ràpidament es va propagar per Ucraïna, i el parlamentari va rebre crítiques.

Mentrestant, tres vaixells carregats amb cereals han salpat aquest divendres dels ports d'Odessa i Serhiivka, al Mar Negre, amb un total de 57.000 tones de blat de moro, segons ha confirmat el ministre d'Infraestructures, Oleksandr Kubrakov. És la primera caravana amb gra ucraïnès després del primer enviament de finals de juliol, que va ser de 27.000 tones de blat de moro. El moviment es fa amb el vistiplau de Rússia. Segons fonts ucraïneses, els vaixells es dirigeixen a Turquia, la Gran Bretanya i Irlanda. Segons el ministeri de Defensa turc, seran inspeccionats a Istanbul per confirmar que no transporten armes.

Ucraïna vol ara que l'enviament de productes també pugui tenir la direcció inversa, cap al país. "És important impulsar la ruta en ambdues direccions; hi haurà un, dos o tres vaixells en cada direcció durant les pròximes dues setmanes i, a partir d'aleshores, quan tot estigui comprovat, confiem que es produirà una navegació més fluida i normal a través d'aquest corredor", ha precisat el titular d'Infraestructures ucraïnès.

Això passa quan Rússia, el més gran exportador de blat del món, vol reduir les seves exportacions de cereals. El Ministeri d'Agricultura rus ha anunciat aquest divendres que si no s'aconsegueix l'objectiu de collita per a la temporada 2022/23 de 130 milions de tones, es reduiran les exportacions de 50 milions de tones previstes prèviament. La collita està actualment en estudi per la primavera freda, la pluja i la manca de recanvis per a maquinària agrícola.