Volodímir Zelenski ha considerat una "escalada molt important" el succés que ha tingut lloc aquest dimarts a la frontera de Polònia amb Ucraïna, quan una explosió d'origen encara no determinat però que algunes fonts atribueixen a míssils russos ha causat dues morts en territori de l'OTAN. El president ucraïnès ha fet una crida a "actuar" i ha recordat que el seu país "fa temps" que adverteix que "el terror no es limita a les nostres fronteres nacionals". En aquest sentit ha recordat successos anteriors a Moldàvia, i ha considerat que és "qüestió de temps" que "el terror rus vagi més enllà". També ha advertit: "Com més temps Rússia se senti impune, més amenaces hi haurà per a tots aquells a on arribin els míssils russos".

Per la seva banda, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, s'ha declarat aquest dimarts "alarmada" per l'explosió, després de l'"atac massiu amb míssils russos a ciutats ucraïneses" dut a terme aquest dimarts. "Alarmada per les informacions d'una explosió a Polònia, després d'un atac massiu amb míssils russos a ciutats ucraïneses", ha escrit la cap de l'Executiu comunitari al seu compte a Twitter. En un concís missatge, la política alemanya ha expressat a més els seus condols a les famílies de les dues víctimes poloneses i el seu "més fort missatge de suport i solidaritat amb Polònia i els nostres amics ucraïnesos" i ha afegit que està "seguint de prop la situació", i en contacte amb "les autoritats poloneses, els socis i els aliats" de la UE. En la mateixa línia, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha indicat poc abans que està en contacte amb els líders de la Unió Europea per analitzar la situació. "Estic en contacte amb les autoritats poloneses, els membres del Consell Europeu i altres aliats", ha apuntat Michel al compte oficial de Twitter. El president del Consell Europeu ha dit que estava "en xoc".

ursula von der leyen

 

tuit charles michel

A l'espera de les conclusions de l'OTAN

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha afirmat que l'organització militar "supervisa" l'explosió que ha tingut lloc a la frontera de Polònia amb Ucraïna i que ha causat dues morts. Mitjans polonesos afirmen que l'explosió s'ha produït per míssils russos, en el que seria un atac a un país membre de l'OTAN, fet que Rússia ha negat taxativament. Stoltenberg ha afirmat que l'OTAN supervisa la situació i ha subratllat la importància "d'establir tots els fets" abans de prendre conclusions. De la seva banda, el president del Consell Europeu, Charles Michel, s'ha mostrat "en xoc" per les notícies.

El govern de Polònia ha confirmat que s'ha celebrat una reunió d'emergència per tractar aquests fets. Després de la reunió s'ha fet una roda de premsa on el portaveu del govern ha confirmat que hi ha hagut dues víctimes mortals. També han confirmat que estan estudiant activar l'article número 4 de l'OTAN. L'article 4 del tractat permet a qualsevol nació membre convocar una consulta a l'òrgan de govern de l'organització quan "la integritat territorial, la independència política o la seguretat de qualsevol de les parts estigui amenaçada", segons el tractat.