El portaveu del govern polonès, Piotr Müller, ha afirmat aquest dimarts que l'executiu està investigant l'atac amb possibles míssils russos a prop de la frontera amb Ucraïna. "Les autoritats estan al lloc dels fets en aquests moments, explicant la situació que s'ha produït", ha explicat després d'una reunió de la Comissió del Consell de Ministres per a Assumptes de Seguretat Nacional i Defensa. Müller ha afegit que Polònia ha decidit augmentar la disponibilitat "d'algunes unitats militars i de combat" i ha confirmat la mort de les dues persones per l'explosió a la localitat polonesa Przewodów. A banda, ha avançat que el govern de Polònia estudia activar l'article 4 de l'OTAN, que significaria convocar una reunió de membres de l'organització després que la seva "integritat territorial, independència política o seguretat" hagi estat amenaçada.

🔴Guerra Ucraïna - Rússia, DIRECTE: última hora del conflicte a Polònia​

 

Què és l'article 4 de l'OTAN?

L'article 4 del tractat de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord permet a qualsevol nació membre convocar una consulta a l'òrgan de govern quan "la integritat territorial, la independència política o la seguretat de qualsevol de les parts estigui amenaçada". L'activació de l'article, però, no garanteix que l'aliança finalment actuï, encara que és un pas important per tal d'intensificar els debats entre els membres. En cas d'intervenir, l'OTAN hauria d'activar l'article 5, el principi que fixa que un atac a un membre de l'Aliança Atlàntica es tradueix en un atac a tota la resta de països de l'organització. Tanmateix, encara s'estan investigant els fets que han tingut lloc a Polònia i qui ha estat el responsable d'aquest impacte de dos míssils

L'OTAN treballa en coordinació amb Polònia

L'OTAN ha assegurat que mantindrà la seva estreta coordinació amb Polònia per ajudar en la investigació d'aquest impacte de míssils al seu territori. Un portaveu de l'organització ha confirmat a Europa Press que estan seguint la situació i estudiant totes les informacions que arriben. Alguns països veïns de Rússia com Letònia, Lituània i Estònia han assenyalat Moscou com a responsable de l'incident a la localitat fronterera que he causat dos morts i han assenyalat que el territori OTAN ha de ser defensat d'atacs externs. Des del Kremlin, però, han negat aquestes acusacions, assenyalant que es tracta d'una "provocació deliberada".

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha mostrat el suport de la Unió Europea a Polònia i ha informat que està en contacte amb la resta de líders dels Vint-i-set. "Commocionat per les informacions que míssils o una altra munició ha matat persones en sòl polonès", ha escrit Michel a les xarxes socials, on també ha donat el condol a les famílies de les dues víctimes. "Estem amb Polònia", ha subratllat el president del Consell Europeu.