S'apropa l'aniversari de l'inici de la invasió russa a Ucraïna i el president del país, Volodímir Zelenski ha tornat a remarcar: no hi haurà acord de pau amb Rússia que involucri cedir territori nacional. En una entrevista a la BBC, Zelenski ha afirmat que un pacte així convertiria a Ucraïna en "un Estat més feble". "No és un problema el compromís per si mateix. No tenim por, hi ha milions de compromisos a la vida. Però la pregunta és amb qui. Compromisos amb Putin? No, perquè no hi ha confiança", ha sentenciat. 

"Les armes són l'únic llenguatge que entén Rússia", ha lamentat Zelenski. L'entrevista al canal britànic s'ha produït amb motiu de l'inici del conflicte fa un any, així que el president ucraïnès ha fet balanç dels darrers mesos i com han evolucionat els atacs russos. "Ja s'estan produint des de diverses direccions", ha explicat i ha afegit que espera que Bielorússia "no s'uneixi" a la guerra. 

Zelenski ha alertat que deixar que el Kremlin utilitzes el territori bielorús per preparar atacs contra Ucraïna seria "un gran error". Tanmateix, si es donés aquest escenari assegura: "Si ho fa, lluitarem i sobreviurem". 

Més a prop d'Europa

Zelenski ha subratllat el seu desig que Kíiv continuï apropant-se a Europa, tant pel que fa als seus valors com pel que fa als llaços econòmics. "Aquest és el camí que triem", ha declarat, alhora que ha demandat "garanties de seguretat" i ha recalcat que les "armes modernes" són les úniques capaces d'"accelerar" el camí cap a la pau. 

Relació entre Rússia i Ucraïna: intercanvi de 100 presoners

Malgrat el conflicte, la relació entre els dos estats no és nul·la. El passat dijous, es va produir un intercanvi de 101 presoners de guerra de cada bàndol, segons van informar el Ministeri de Defensa rus i l'Oficina Presidencial ucraïnesa. "Com a resultat d'un procés de negociació, 101 militars russos que corrien el perill de morir en captiveri van ser tornats del territori controlat per Kíiv", afirmen les autoritats russes. 

Ucraïna en el punt de mira de la Conferència de Munic

La Conferència de Seguretat de Munic (MSC) s'inaugura aquest divendres en aquesta ciutat del sud d'Alemanya amb Ucraïna com a eix central de les intervencions i debats d'alts càrrecs governamentals i caps d'Estat o de Govern. No es descarta que la Conferència es vegi alterada per l'actual vaga convocada a l'aeròdrom de Munic i d'altres d'Alemanya. A Munic ja hi ha la vicepresidenta nord-americana, Kamala Harris, mentre que del costat europeu s'espera, entre altres, el president francès Emmanuel Macron, el canceller alemany Olaf Scholz, el primer ministre britànic Rishi Sunak i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Paral·lelament al tema d'Ucraïna estan previstos debats sobre altres aspectes, com els dedicats a l'anomenat "sud global".