Ucraïna ha volgut deixar clar des de sempre que vol entrar tant sí com no a l'OTAN. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha dit ara que no descarta que l'OTAN estengui una invitació al seu país per unir-se abans que s'acabi la guerra i ha considerat que aquesta acció podria aproximar el final del conflicte. "La invitació per a l'OTAN es pot fer abans del final de la guerra. És difícil, però crec que la invitació per a l'OTAN podrà aproximar el final de la guerra", ha dit durant una entrevista amb la cadena estatal portuguesa RTP.

Tot i això, el mandatari ucraïnès ha reconegut que no tots tenen la "mateixa opinió" i per això podrà passar només després del conflicte. Pel que fa a una adhesió a la Unió Europea, creu que hi ha "totes les possibilitats" per iniciar el diàleg sobre el futur d'Ucraïna al bloc i prendre una decisió aquest any. "A partir de l'any vinent ja començarem aquest procés i tot dependrà de la bona voluntat o de la voluntat política dels socis europeus, de la nostra voluntat i de les nostres possibilitats", ha assenyalat. De fet, són molts els esforços que Ucraïna està fent per lluitar contra la corrupció. 

També a principis de l'any que ve, Zelenski espera que ja puguin combatre a Ucraïna els caces F-16 cedits pels seus aliats, un total de 50 o 60, encara que no tots estaran disponibles al mateix temps. "En total necessitem uns 160 caces que ens donin una força aèria poderosa", ha defensat el cap de l'Estat ucraïnès, que va rebutjar "negociacions directes" amb Moscou.

Ucraïna ha de celebrar eleccions el 2024

L'any vinent Ucraïna té marcada una data important i és que, teòricament, hi hauria d'haver eleccions presidencials. Zelenski, sobre aquesta possibilitat, es va mostrar obert a modificar la legislació per celebrar-les. Caldria garantir que són "transparents i democràtiques", amb observadors, i que tots els ucraïnesos poden votar, inclosos els militars i els refugiats, però el president ha assenyalat que no derivarà els fons actualment dedicats a armament a unes eleccions.

En cas que es realitzessin, ha assegurat que no té "por" de perdre el poder.

Zelenski no està disposat a cedir territori ucraïnès en solucions de pau

Zelenski va criticar la postura sobre la guerra del president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, i va rebutjar solucions de pau que impliquin cedir territori ucraïnès. "Quan parlem sobre una fórmula uni o multilateral, hem de ser justos. I el president Lula ha d'entendre clarament que la guerra és a Ucraïna i no a Rússia. Ni al Brasil, ni a l'Àfrica, ni als Estats Units", ha destacat. I ha insistit que, "per dir alguna cosa, cal entendre qui és la víctima i qui és l'agressor".

Les propostes de pau que impliquen la cessió de territori a Rússia no són “coherents” ni “compatibles” amb el respecte de la integritat territorial i sobirania d'Ucraïna.

Malgrat tot, Zelenski ha destacat que necessiten el Brasil per la seva influència a Amèrica Llatina i que, malgrat les "contradiccions", el país americà "va estar integralment" al costat d'Ucraïna.