Preocupació per una crisi alimentària mundial. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha instat a la comunitat internacional a prendre mesures immediates per posar fi al bloqueig rus dels ports del seu país per permetre enviaments de blat i evitar una crisi alimentària mundial. El port d'Odessa, a la mar Negra, va rebre míssils el dilluns. "Per primera vegada, en dècades, no hi ha un moviment habitual a la flota mercant, cap port habitual en funcionament a Odessa. Probablement, això no ha passat a Odessa des de la Segona Guerra Mundial".

"Sense les nostres exportacions agrícoles, desenes de països en diferents parts del món ja estan al límit de l'escassetat d'aliments. I amb el temps, la situació pot anar encara a pitjor... Això és una conseqüència directa de l'agressió russa, que només pot ser superada entre tots, per tots els europeus, per tot el món lliure. Es pot superar exercint pressió sobre Rússia, obligant Rússia a detenir aquesta vergonyosa guerra".

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha visitat Odessa aquest dilluns i ha assegurat veure sitges plenes de gra, blat i blat de moro que no es podien exportar. "Aquest aliment tan necessari està parat a causa de la guerra russa i el bloqueig dels ports de la mar Negra. Provocant conseqüències dramàtiques per als països vulnerables. Necessitem una resposta global". 

La guerra provoca escassetat alimentària

La guerra d'Ucraïna no és només quelcom que afecti aquest país. Ja s'està veient amb les pujades de preus i les possibles conseqüències que encara estan per venir. Ucraïna és considerada un dels graners del món per la seva alta producció de cereals. Una producció que, com no podria ser d'una altra manera, es veurà trencada aquests anys. De fet, espera produir només un 65% de la seva collita habitual, fet que encarirà els preus arreu del món i provocarà escassetat d'aliments en molts llocs i fam. 

L'economista ucraïnès expert en el sector Oleh Pendzin va explicar a l'emissora local Hromadske Radio que la collita ucraïnesa s'ha vist greument afectada per la invasió russa que va començar el passat 24 de febrer, és a dir, fa 76 dies, segons destaca el portal Ukrinform i recollia també Efe. "El menjar no apareix de forma gratuïta al món. Si Ucraïna no exporta (gra) als nostres mercats tradicionals, el menjar no apareixerà físicament en aquests territoris. I els preus dels cereals, simplement pujaran", va dir l'economista. Però és que a més de tenir en compte que no es podrà recol·lectar part de la collita pels bombardejos, l'economista va recordar que els russos estan destruint les reserves de cereals d'Ucraïna. 

I a més d'això, segons l'ONU, hi hauria 4 milions de tones de gra bloquejades als ports ucraïnesos. “Paral·lelament a la interrupció de les exportacions de grans, Rússia està bombardejant sitges amb gra, magatzems amb fertilitzants químics i enormes reserves de combustible i lubricants. Estan fent tot el possible perquè Ucraïna perdi les seves capacitats com a estat agrari. Ucraïna i Rússia competeixen en els mateixos mercats d'aliments a tot el món", va afegir Pendzin

 

Imatge principal: una construcció després de ser bombardejada a Odessa, Ucraïna / Efe