Ja són unes quantes les històries d'herois de la guerra d'Ucraïna. L'últim en pujar al grup d'elogiats després de 76 dies de guerra és un gos detector de mines al qual se li atribueix la localització de més de 200 explosius des que va començar la guerra a Ucraïna. I ara, ha rebut una medalla pels seus serveis al país.

En Patron, un Jack Russell de dos anys i mig, ha rebut el premi del mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en una cerimònia que ha tingut lloc a Kíiv. El nom del gos significa "munició" en ucraïnès, ensuma mines i explosius russos a la ciutat de Txerníhiv i actua com a mascota del servei d'emergència estatal del país. Així, s'ha convertit en un símbol nacional de la resistència d'Ucraïna contra Rússia i apareix de manera regular en vídeos dels canals oficials de les xarxes socials ucraïneses. 

Zelenski ha entregat a en Patron i al seu propietari, Mykhailo Iliev, els seus premis en una roda de premsa al costat del primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, que ha fet una visita sorpresa al país.

"Avui vull premiar a aquells herois ucraïnesos que ja estan netejant la nostra terra de mines", ha dit el president d'Ucraïna, a través d'un comunicat del qual s'ha fet ressò el The Guardian. "I al costat d'aquests herois, en Patron, que ajuda no només a neutralitzar explosius, sinó també a ensenya als nostres nens les regles de seguretat necessàries en àrees on hi ha amenaça de mines". 

Txerníhiv, convertida en ciutat fantasma

A l'abril i des de l'inici de la invasió, Txerníhiv es va convertir en una ciutat fantasma. Després que les tropes russes l'ocupessin i la fessin servir com a base per llençar atacs amb míssils, el municipi ha quedat reduït al no-res. Queden encara restes de munició i fundes de míssils que visibilitzen que la ciutat ha estat devastada. Tot i que no ha aclaparat tantes portades com Butxa o Irpin a la regió de Kíiv, Txerníhiv guarda ferides de guerra. 

De fet, aquesta província va ser la porta d'entrada de l'exèrcit rus per a envair el centre del país i arribar a Kíiv. Però abans de retirar-se, també van decidir remarcar el pas per la província. En aquest sentit, fronterera amb Bielorússia i Rússia, aquesta regió ha estat durament colpejada. Han fet malbé teixit industrial, electricitat i comunicacions, encara sense haver-se recuperat, segons destaca Efe. L'ajuda humanitària tampoc hi arribava degudament. En aquest panorama, Patron ha ajudat a trobar més de 200 mines per netejar la ciutat després del pas de l'exèrcit rus. 

 

Imatge principal: dos locals van amb la bici prop de la ciutat de Khàrkiv / Efe